OŠ Dore Pejačević Našice pokušava svijet afričke djece učiniti boljim

Učenici 1. B razreda i njihova učiteljica Daniela Vidaković iz OŠ Dore Pejačević Našice u zajedništvu ispunjenom dobrom voljom, humanošću i vjerom u ostvarivost promjena koja će svijet afričke djece učiniti boljim, uče o dječjim pravima, nejednakim mogućnostima i međunarodnoj solidarnosti i tako pomažu u stvaranju boljih životnih uvjeta i obrazovnih mogućnosti za djecu Afrike kroz eTwining projekte.


Obrazovanje transformira živote

Madagaskar je jedna od najsiromašnijih zemalja Afrike kojoj je potrebna pomoć u zaštiti i ostvarivanju prava na obrazovanje djece. Stopa pohađanja nastave izrazito je niska, učitelji nisu dovoljno educirani da bi kvalitetno poučavali djecu, a klimatske promjene uzrokuju sve češće prirodne katastrofe koje uništavaju škole i domove djece. Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola te diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su prema obrazovanju preko kojih ova djeca ne mogu preći.
Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 38 milijuna afričke djece. Bez obrazovanja ta djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, izađu iz siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice.

Na temeljima vizije Nelsona Mandele da obrazovanje može transformirati živote ljudi, ali i cijelih zajednica, 2004. godine pokrenuta je inicijativa Škole za Afriku kako bi svako dijete tog kontinenta dobilo svoju priliku za obrazovanje. Ova važna inicijativa ujedinila je svijet – 27 zemalja do sada je prikupilo više od 300 milijuna američkih dolara, čime je više od 30 milijuna djevojčica i dječaka dobilo priliku za školovanje!

Međunarodni dan Afrike 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku inicijativi se pridružio 2008. godine edukativno-humanitarnim programom Škole za Afriku koji provodi u suradnji s dječjim vrtićima, školama te centrima za odgoj i obrazovanje diljem Hrvatske. Do sada su djeca Hrvatske prikupila više od šest milijuna kuna za obrazovanje djece Ruande, Etiopije i Burkine Faso! Učenici 1.b razreda su se uz radosne osmjehe, s mnogo veselja i kreativnosti, u ovoj godini punoj izazova, uključili u program Unicefa Hrvatske Škole za Afriku. 25.svibnja, na Međunarodni dan Afrike priveli su kraju razredni projekt Škole za Afriku.

Sve naučeno o Africi, oslikali su u svojim crtežima i otisnuli ih na majice. Nadahnuti afričkom kulturom, djevojčice su savladale osnovni bod kukičanja i izradile šarene narukvice i ogrlice. Mobile ribica i ptica koje su izradili u školskom projektu Škole otvorenih vrata na temu održivog razvoja otoka Madagaskara, također su prodavali.. Prikupljenim novcem u ovoj humanitarnoj akciji platit će se jednogodišnje školovanje diece jednog cijelog razreda na siromašnom afričkom otoku Madagaskaru, a naše vesele, šarene, unikatne majice šetat će našim gradom i bit podsjetnik na sva dobra djela koja smo napravili u ovoj školskoj godini kroz e Twining projekte Na putu dobrote i Rastimo zdravo.

Humanitarna organizacija

U sklopu projekta “Mala djela, VELIKA razlika” koji ove školske godine provedeni u suradnji s humanitarnom organizacijom MARIJINI OBROCI HRVATSKA, obilježen je i  Međunarodni dan Afrike 25. svibnja.

U digitalnoj knjizi pogledajte kako!

Stric pivo

Pročitajte još