Održano predavanje „Našička arhitektura i urbanizam u 19. i 20. stoljeću“

Jučer je u prostorima Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice magistra povijesti umjetnosti i filozofije, nekadašnja učenica našičke srednje škole Marta Damjanović održala predavanje „Našička arhitektura i urbanizam u 19. i 20. stoljeću“ temeljeno na istraživanju za diplomski rad koji je obranila na Sveučilištu Filozofskog fakulteta u Zagrebu ove godine.

Uvodni su govor održale učenice Tanja Jozičić, Karmen Guttler i Laura Tomac tijekom kojeg su predstavile predavanje kao jedan korak u suradnji Marte i SŠIK Našice u sklopu aktivnosti koje se provode uz Erasmus projekt „Arhitektura – putovanje kroz prostor i vrijeme“ u suradnji s još pet škola iz različitih Europskih zemalja čiji su koordinatori Nikolina Pavlović i Goran Hajnal.

Predavanje su otvorili ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i ravnatelj škole Željko Filjak

Voditelji i organizatori učeničkih aktivnosti Dunja Irha-Baričević, Snježana Krištofik – Juranić i Ivan Hajek su tijekom istraživanja pojedinih našičkih građevina naišli na Martin diplomski rad koji je kroz detaljno istraživanje ujedinio brojne tekstove i pregršt zanimljivih podataka iz različitih izvora u jedno cjelovito djelo koje će ubuduće služiti kao bitan izvor informacija u poučavanju lokalne kulturne baštine na području arhitekture i urbanizma Našičkog kraja. Predavanje su nakon uvodnog govora otvorili ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i ravnatelj škole Željko Filjak.

„Sljedeći je korak u ovoj suradnji organizacija logističke i financijske podrške prilagodbi teksta diplomskog rada za tiskano izdanje kako bismo ga prezentirali široj publici u obliku knjige. Današnje predavanje služi tome da se Našičanima dočara barem mali dio Martinog istraživanja, te ukaže na vrijednost tiskanog izdanja za koje se nadamo da će jednoga dana krasiti police gradske i školskih knjižnica.“ – rekao je Ivan Hajek, organizator događaja.

Izvor: SŠIK Našice

Pročitajte još