Održano natjecanje vatrogasaca u spašavanju iz dubina i s visina

U Kutini je, uz obilježavanje 60 godina rada i djelovanja Vatrogasne postrojbe Kutina, 22. lipnja 2024 održano Natjecanje vatrogasaca u spašavanju iz dubina i s visina „Firefighters Rope Rescue Competition Kutina 2024”.

Natjecanje je održano na lokaciji u centru grada Kutine, na prostoru oko glavnog gradskog trga postavljeno je pet zadataka za vatrogasne timove od po pet članova koji su morali pokazati znanje prilikom spašavanja iz zatvorenog prostora, spašavanja na kosini, spašavanja sa zgrade kosom prečnicom, spašavanja po fasadi i horizontalnog transporta tereta preko vodotoka.

Ova vrsta natjecanja je potrebna i dobrodošla

Javne vatrogasne postrojbe iz Zagreba, Splita i Požege, postrojba INA Vatrogasnih servisa iz Siska, ekipa Vatrogasne zajednice grada Zagreba i dobrovoljno vatrogasno društvo Kneginec Gornji, bili su sudionici natjecanja. Suci na radnim točkama bili su vatrogasci s dugogodišnjim iskustvom u spašavanju užetom iz raznih dijelova Republike Hrvatske, a jedan je bio iz susjedne Bosne i Hercegovine.

U kreiranju radnih zadataka i postavljanju pravila ocjenjivanja velik je doprinos dao bivši zapovjednik Vatrogasne postrojbe Kutina a sada Pomoćnik Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za kontinent Marijo Paluh.

Natjecanje su pozdravili i otvorili dužnosnici grada Kutine i Sisačko moslavačke županije, a tijekom dana timove i organizatore posjetio je i Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice i Grada Kutine, u suorganizaciji tvrtke BIM sport, a uz potporu brojnih sponzora.

Na kraju, uz zaključak svih sudionika da je ova vrsta natjecanja potrebna i dobrodošla, kao način razmjene iskustava i unaprjeđenja znanja i vještina vatrogasaca, uz poneki prijedlog i sugestiju za sljedeća ovakva natjecanja, podijeljene su nagrade sudionicima koje su pripremili Vatrogasna postrojba Kutina, tvrtke BIM sport i Ergotehnika. Ove godine, titulu najboljeg tima u spašavanju užetom iz dubina i s visina, ponijeli su članovi Javne vatrogasne postrojbe Zagreb.

Pročitajte još