Održana tradicionalna radionica u praktikumu našičke srednje škole – Stjecanje praktičnih vještina u kulinarstvu

Kulinarska radionica u praktikumu srednje škole predstavlja izvanrednu priliku za učenje i praktičnu primjenu znanja u kuhinji. U sklopu takve radionice učenici mogu naučiti kako pripremati različita jela, kako odabrati prave sastojke i kako ih kombinirati na najbolji način. Tako je danas ugostiteljski praktikum Srednje škole Isidora Kršnjavoga bio domaćin Zlatku Sedlaniću i Marku Perasu, promotorima kulinarstva Podravke. Oni su, zajedno sa stručnim nastavnicima, održali radionicu učenicima 3. razreda smjer kuhar povodom Tjedna kreativnosti i Festivala znanosti kojeg obilježava i našička srednja škola.

Srednja škola Isidora Kršnjavoga je dugogodišnji suradnik Podravke

Prema riječima jedne od organizatora Ane Mirković, inače stručne učiteljice kuharstva u SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, glavni cilj ovakve radionice je potaknuti učenike da se upuste u kulinarske avanture te da nauče kako koristiti različite kulinarske vještine. Uz to, ovo je odlična prilika da se učenici upoznaju s različitim kuhinjama, tradicijama i kulturama.

„Naša škola je dugogodišnji suradnik tvrtke Podravka te svake godine organiziramo Dane Podravke i iskoristila bih ovu priliku da im se zahvalim kao i, naravno, Zlatku Sedlaniću te Marku Perasu, gastro promotorima Podravke. Svake godine dođu u Našice gdje demonstriraju različite načine i pristupe pripremanja jela, a danas smo pripremili nekoliko vrsta hladnih predjela, glavnih jela i deserta.” – izjavila je učiteljica Mirković s nadom da će se ova izvrsna suradnja nastaviti.

Prezentirana je i široka lepeza pekarskih proizvoda

Kulinarska radionica u praktikumu srednje škole nije samo zabavna i korisna za učenike, već i za školu i zajednicu. Osim što omogućava učenicima da steknu nove vještine, radionica može biti prilika za organiziranje dobrotvornih akcija ili događaja koji promiču zdravu prehranu. Također, škola može surađivati s lokalnim restoranima ili kuharima, koji mogu podijeliti svoja iskustva i znanja s učenicima rekao je, između ostalog, rekao gastro promotor i dragi našički gost Zlatko Sedlanić te se s nekoliko riječi osvrnuo na dugogodišnju suradnju Podravke i našičke srednje škole.

„Na početku moram reći kako je ovo jedna dobra akcija koju radimo na području Republike Hrvatske gdje dolazimo u Ugostiteljske škole i učenicima trećih razreda, učenicima koji su spremni za tržište rada, prezentiramo široku paletu Podravkinog asortimana. Podravka je prehrambena tvrtka koja, između ostalog, proizvodi jako puno artikala koji mogu biti od velike pomoći pri samoj pripremi jela.

Podravka je pripremila i jednu nutritivnu strategiju kojom priprema značajni broj proizvoda vezanih za vegetarijance i veganska jela pa smo danas predstavili i pripremanje vege burgera kojeg pripremamo na razne načine. Također smo prezentirali i široku lepezu pekarskih proizvoda. Taku su danas sudionici ove radionice imali prigodu vidjeti, odnosno kušati krasno pecivo od kopriva te pecivo od heljde.

Treba još naglasiti kako smo danas pripremali i razna hladna predjela na bazi tjestenine i žitarica koje su sada u trendu. Od deserta pripremili smo razne muffine kao i razne kreme. Učenici će sutra nastaviti s prezentacijama u svojoj školi gdje se održava Dan otvorenih vrata.” – rekao je gastro promotor Sedlanić zaključivši kako Našice stvara veliki broj majstora kuhinje.

Matko Rekalović, učenik 3. razreda kuhara, sudjelovao je u pripremanju kuglica od oslića s prosom i blitvom, a izjavio je kako je izuzetno zadovoljan ovom radionicom kao i njihovim voditeljima, gastro promotorima Podravke te će naučeno primijeniti već ove sezone.

Ukratko, ovakve kulinarske radionice su vrlo korisne i zanimljive aktivnosti koje omogućuju učenicima da steknu praktične vještine u kuhanju, kao i da razviju timski rad, kreativnost i druge vještine koje će im biti korisne u budućnosti. Galeriju fotografija s današnje radionice možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još