Održana svečana dodjela priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2023. godinu

Dana 15. veljače 2024. godine održana je svečana dodjela priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ za 2023. godinu. Središnji državni ured za demografiju i mlade šestu godinu za redom dodjeljuje priznanje odabranim poduzećima koja u svom poslovanju nude najkvalitetnija rješenja u postizanju prijateljskog ozračja prema zaposlenicima i njihovim obiteljima, a u svrhu podrške zaposlenim roditeljima radi postizanja ravnoteže poslovnog i privatnog života.

Dodjelu priznanja podržali su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ante Deur, izaslanica predsjednika hrvatske Vlade i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić te zastupnica u Hrvatskom saboru Nada Murganić.

Obitelj je bitan dio našeg individualnoga i društvenog života

Prisutne je pozdravio zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić, koji je istaknuo značaj priznanja „Poslodavac prijatelj obitelji“ istaknuvši kako je izuzetno važno raditi na unaprjeđenju radnog okruženja i usklađivanju s obiteljskim životom, osobito u ovim vremenima brojnih nepredvidivih okolnosti i suvremenih izazova pred kojima se obitelji i roditelji nalaze. Istaknuo je kako su društvene i gospodarske promjene kojima svjedočimo zadnjih godina, dovele do korjenitih promjena organizacijske kulture u brojnim poduzećima pri čemu su u fokus postavljeni zaposlenici kao središnji, najznačajniji resurs za postizanje konkurentnosti i organizacijskog uspjeha.

Dodao je kako je ravnoteža privatnog i poslovnog života veliki izazov za zaposlenike te da su u fokusu radnika sve više dodatne pogodnosti koje im nude poslodavci. Upravo zbog toga zamjenik državne tajnice, zahvalio je svim senzibiliziranim poslodavcima, koji ulažu napore i značajno doprinose lakšem usklađivanju poslovnog i privatnog života zaposlenika te tako jačaju svijest društva o obitelji kao temelju društva.

Čestitao je dobitnicima priznanja te kazao kako je njihovo poslovanje primjer ostalim poslodavcima u Hrvatskoj da promjena poslovnih modela i odgovornije ponašanje prema zaposlenima rezultira zadovoljnijim i produktivnijim zaposlenicima te konkurentnijom tvrtkom. Zaključio je kako je obitelj bitan dio našeg individualnoga i društvenog života, zato je potrebno naglašavati i podizati svijest javnosti o važnosti djelovanja društva u njezinu korist. Istaknuo je kako te stavove i vrijednosti Središnji državni ured za demografiju i mlade razumije, prepoznaje, podržava i želi ih jačati te da se promišlja i implementira ono što je obiteljima, roditeljima i djeci najpotrebnije – dostatna financijska potpora, jačanje roditeljskih prava i mogućnosti te osiguranje poticajnog okruženja.

Dobitnik priznanja u kategoriji mikro poduzeća je tvrtka PROQLEA d.o.o. čiju je nagradu preuzela direktorica Josipa Ljubičić. U kategoriji malih poduzeća dobitnik priznanja je tvrtka SEYFOR HRVATSKA d.o.o. , a nagradu je preuzeo direktor Marko Šagi. U kategoriji srednjih poduzeća POSLOVNA INTELIGENCIJA d.o.o., čiju je nagradu preuzela Nataša Margetić Lukić, voditeljica ljudskih potencijala te je u kategoriji velikih poduzeća priznanje osvojila ZAGREBAČKA BANKA d.d., a nagradu je preuzela Iva König, direktorica Nagrađivanja i uspješnosti ljudskih potencijala i organizacijski dizajn.

Među poslodavcima koji su se dobivanjem ovoga priznanja istaknuli, veliki je udio onih koji pružaju fleksibilno radno vrijeme, financijsku podršku za rođenje djeteta, blagdanske poklone za djecu, stipendije, slobodne dane za različite obiteljske potrebe – rođenje djeteta, bolest djeteta, prvi dan škole, privikavanje na vrtić. Dio poslodavaca organizira i dan za obitelj i djecu, edukacije za djecu i roditelje, psihološku pomoć i podršku u ranom roditeljstvu.

Preuzimateljica nagrade u kategoriji mikro poduzeća Ljubičić, u svom je obraćanju istaknula kako su u njihovoj tvrtki u zdravstvenoj industriji zaposlene isključivo žene te da im je ovo priznanje izuzetno značajno. Naglasila je kako su proširili prostor unutar poduzeća kako bi osigurali djeci zaposlenika mjesto za te istaknula prednost fleksibilnog radnog vremena, koje vodi do veće produktivnosti i kvalitete. Dodala je kako uz to još imaju i prostor za dojenje na radnom mjestu.

Preuzimatelj nagrade u kategoriji malih poduzeća Šagi, u svom je obraćanju također naglasio kako su uvođenjem promjena spoznali kako je zadovoljan radnik doista dobar radnik te da su u njihovom poduzeću zaposlena 4 muškarca, a 25 žena. Istaknuo je važnost i nužnost promjena i njihov pozitivan utjecaj na poslovne procese.

U kategoriji srednjih poduzeća preuzimateljica nagrade Margetić Lukić, u svom je obraćanju istaknula kako njihovom poduzeću, budući da ima 3 zaposlenice, ovo priznanje izuzetno puno znači, a činjenica kako su ga osvojile i 2018. godine, svjedoči u prilog tome da dobivaju priznanje za dodatan učinjeni napredak.

Preuzimateljica nagrade u kategoriji velikih poduzeća König, kazala je kako je nužno u velikom poduzeću poput njihovog uspostaviti balans između financijskih i nefinancijskih benefita te je posebno istaknula uspjeh uspostavljanje programa „Mame i tate“.

Izvor: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Pročitajte još