Održana stručna rasprava o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doplatku za djecu

Središnji državni ured za demografiju i mlade organizirao je 7. studenoga 2023. stručnu raspravu o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o doplatku za djecu. Stručnoj raspravi prisustvovali su članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, kao i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, predstavnici resornih tijela i drugih institucija te stručnjaci iz ovog područja.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med., održala je prezentaciju o planiranim izmjenama u sustavu doplatka za djecu. Istaknula je kako je briga o djeci i mladima prioritet Vlade Republike Hrvatske, u skladu s kojim su kontinuirano podizane naknade iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora. Roditeljska naknada je od 2016. do 2023. povećana tri puta te sada iznosi 995,44 eura. Naglasila je kako trenutno doplatak za djecu prima 246.516 djece, za što se izdvaja 173 milijuna eura.

Procjena je da će ove promjene obuhvatiti 271.281 korisnika i 511.928 djece

Cilj Izmjena i dopuna zakona o doplatku za djecu je povećati obuhvat korisnika te dovesti do pravednije distribucije novčane pomoći, uz povećanje iznosa doplatka za djecu. Ovo će se postići podizanjem proračunske osnovice sa 70% na 140% te uvođenjem 5 razreda umjesto dosadašnja 3, kazala je državna tajnica.

Procjena je da će ove promjene obuhvatiti 271.281 korisnika i 511.928 djece, dok će ukupna izdvajanja doseći 262 milijuna eura. Nakon izlaganja državne tajnice, predavanja su održali Suzana Filipović, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dr. sc. Ivica Urban s Instituta za javne financije te dr. sc. Krešimir Ivanda s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Izvor: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Pročitajte još