Održana rasprava „Hrvatska i nova EU industrijska strategija i digitalizacija” u Osijeku

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je panel „Hrvatska i nova EU industrijska strategija i digitalizacija“ u Osijeku kako bi se kroz raspravu predstavnika struke, akademske zajednice i donositelja političkih odluka ustvrdilo što su najveći izazovi i prilike za razvoj ovog sektora u budućnosti.

O iskorištavanju snage digitalnih tehnologija za stvaranje resursno učinkovitog i otpornog gospodarstva, europskim inicijativama za smanjenje ovisnosti o vanjskim dobavljačima kad je riječ ključnim i strateškim materijalima i proizvodima te o ulozi sveučilišne zajednice u pogledu inovacija i istraživanja u industriji, raspravljali su: Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu (IDS/ Renew Europe, online), Tomislav Krolo, operativni direktor tvrtke Orqa, Mihael Tomić, predsjednik udruge Osijek Software City, Tomislav Matić, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT Osijek) te Petra Pejić, Katedra za automatiku i robotiku (FERIT, Osijek).

Djevojkama od najranije dobi treba nuditi mogućnost da se upoznaju sa STEM-om

Zastupnik Valter Flego poručio je kako se EU treba ponovno industrijalizirati s 4.0 ekonomijom, više ulagati u istraživanje i inovacije, uključujući i razvoj čipova, te raditi na samodostatnosti u svim sektorima. Flego, koji je inače izvjestitelj Europskog parlamenta za program Digitalna Europa, osvrnuo se i na pitanje reguliranja umjetne inteligencije u EU-u te istaknuo kako je pri donošenju zakona važno voditi se načelom da ono što je prihvatljivo u stvarnom svijetu, isto tako bude prihvatljivo i u virtualnom svijetu. „Ne trebamo raditi na stvaranju prepreka, ali trebamo raditi na formuliranju osnovnih etičkih principa u reguliranju umjetne inteligencije, baš kao što je napravljeno sa zakonima o digitalnim uslugama i o digitalnom tržištu.“ – istaknuo je Flego.

Predsjednik udruge Osijek Software City Mihael Tomić ustvrdio je da će nova regulativa o umjetnoj inteligenciji neminovno donijeti i određene kočnice za ubrzani razvoj tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom, ali je i dodao da novi alati i primjeri svakodnevno pokazuju zašto je to reguliranje potrebno. Zaključio je kako Europa pokušava biti predvodnik, a ujedno zaštititi svoje građane te da je tu ravnotežu jako teško postići. Tomislav Krolo, operativni direktor tvrtke Orqa govorio je o iskoraku koji industriji donose tehnologija 5G i novi alati, a Tomislav Matić, dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT-a) o planovima za povećanje broja studenata kako bi se, među ostalim, zadovoljile potrebe tržišta rada koje je u stalnoj potrazi za novim stručnim kadrom. Petra Pejić, s Katedre za automatiku i robotiku FERIT-a osvrnula se na problematiku manje zastupljenosti žena u STEM području. Istaknula je kako djevojkama od najranije dobi treba nuditi mogućnost da se upoznaju sa STEM-om te im pokazati pozitivne uspješne primjere kako bi se i same odlučile posvetiti ovom području.

Panel je moderirala glavna urednica portala Netokracija Mia Biberović, a uvodno obraćanje održao je pročelnik Odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Igor Medić.

Pročitajte još