Održana radionica „Mišica Milica“ povodom Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

18. listopada obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima te su povodom obilježavanja tog dana mladi Gradskog društva Crvenog križa, u petak, 15. listopada, održali radionicu u 4. razredu Osnovne škole kralja Tomislava Našice. Djeci je kroz radionicu „Mišica Milica – Mišje (ne)zgode u parku“ približen problem trgovanja ljudima.

Saznali su i naučili kako se zaštititi u nekim od najčešćih situacija, kao što je razgovor ili otvaranje vrata nepoznatim osobama, uzimanje čokolade ili igračaka od nepoznatih osoba, davanje osobnih podataka. Također su upoznati i sa sigurnošću na internetu i opasnostima koje nosi isti.

Obilježavanje je krenulo od 2007. godine

Radionicu su održali voditelji projekta solidarnosti “Od malena – VOLONTIRAM!” Dorijan Lamot i Laura Kanis. Projekt je sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Nefinancijski pokrovitelj projekta je Grad Našice.

Europska je komisija, na preporuku Europskog parlamenta, današnji dan, 18. listopada, proglasila Europskim danom suzbijanja trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima predstavlja vrbovanje, kupnju, prodaju, predaju, prijevoz, poticanje ili posredovanje, pružanje utočišta i prihvat osoba, uporabu sile, prijetnju, otmice, prijevare, zlouporabe položaja da bi se došlo do pristanka osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu iskorištavanja koje minimalno uključuje korištenje osoba u prostituciji ili druge oblike seksualnog iskorištavanja, prisilan rad, ropstvo, trgovanje organima i drugo.

Obilježavanje je krenulo od 2007. godine kako bi se senzibilizirala javnost i kako bi se ukazalo na važnost zaštite i pomoći žrtvama trgovanja ljudima. Žrtva može postati svatko od nas bez obzira na svoju razinu obrazovanja, spol, dob ili nacionalnost. Ipak, određene skupine su u većem riziku da upadnu u lanac trgovanja ljudima, a to su nezaposlene osobe, neregularni migranti, izbjeglice, djeca bez pratnje, nestala djeca, marginalizirane skupine, osobe s financijskim poteškoćama ili lošim obiteljskim odnosima.

Edukacija društva je bitna kako bi se prepoznali rizični čimbenici koji ukazuju na moguću trgovinu ljudima

Trgovanje ljudima jedan je od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena. Posljednjih je godina trgovanje ljudima, osobito ženama i djecom u cilju njihovog daljnjeg seksualnog iskorištavanja, doseglo alarmantne razmjere. Procjenjuje se da je godišnja dobit od trgovanja ženama zbog seksualnog iskorištavanja viša od 12 milijardi američkih dolara.

Osoba koja je žrtva trgovanja ljudima ne mora uvijek biti zaključana i bez mogućnosti kontakta s vanjskim svijetom. Trgovci povremeno koriste suptilnije metode kontrole svojih žrtava te se može doimati kao da imaju određenu slobodu kretanja. Oni su žrtvama ponekad i poznate osobe, odnosno prijatelji ili poznanici, koji ostavljaju dojam iskusnih i profesionalnih osoba. No, dolaskom na odredište njihovo se ponašanje mijenja.

Žrtvama se prvo, uz izliku da je to zbog njihove vlastite sigurnosti, oduzmu osobni dokumenti, drži ih se u fizički i psihički nemogućim uvjetima te postaju prisiljene ilegalno raditi kako bi pokrile novonastale troškove koji neprekidno raste. Uz to ih se zlostavlja, prisiljava na prostituciju i konzumaciju opojnih droga, izgladnjuje, onemogućava im se kontakt s rodbinom i prijateljima te im nije omogućena zdravstvena zaštita. Ponekad potencijalne žrtve nikada niti ne stignu na mjesto odredišta, već ih se na putu, u fazi transporta, često preprodaje novim trgovcima.

Najčešća mjesta eksploatacije su ulice, noćni klubovi, diskoteke, restorani, tvornice, privatni posjedi, obiteljske kuće, stanovi, domaćinstva. Stoga je posebno bitna nužnost za dodatnim provjerama u slučajevima kada posumnjate da je riječ o trgovanju ljudima, ali i edukacija društva kako bi se prepoznali rizični čimbenici koji ukazuju na moguću trgovinu ljudima jer trgovanje se ne događa nekom drugom, ono je sveprisutna i razgranata pojava koju je u što većem broju potrebno preventirati jer žrtva može postati zaista bilo tko.

Pročitajte još