Održana konferencija Koordinacije županijskih savjeta mladih „Sadašnjost, a ne budućnost”

Koordinacija županijskih savjeta mladih organizirala je konferenciju “Sadašnjost, a ne budućnost”, a Konferencija je predstavljala prvi korak u objedinjavanju javnog i savjetodavnog tijela županijskih skupština s ciljem konstruktivnog dijaloga u ključnim temama za Hrvatske županije, gradove i njihova savjetodavna tijela (savjete mladih), udruge mladih, naposljetku za nositelje izvršne i zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj kroz rasprave i trendove konferencije – zdravlje mladih, obrazovanje, sudjelovanje mladih u razvoju lokalne zajednice, kreiranje radnih mjesta i samozapošljavanje.

Konferencija je održana na inicijativu Koordinacije županijskih savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, a partneri su bili Hrvatska Zajednica županija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama

Konferencija je okupila brojne predsjednike i članove županijskih, gradskih i općinskih savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, pročelnike upravnih odjela, župane, zamjenike župana, predstavnike tijela izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj kao i veliki broj mladih ljudi koji su bili zainteresirani za temu ove konferencije.

Uvodnim govorima obratili su se g. Marijo Rajič, glavni tajnik Koordinacije županijskih savjeta mladih u RH, g. Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko – posavske županije, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med. Te izaslanik predsjednika Hrvatskoj sabora, načelnik općine Dubrava i saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Nakon uvodnih govora uslijedila je panel rasprava na kojoj su sudjelovali županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić, županica Karlovačke županije Martina Furdek – Hajdin, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš te državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, dr. med. Raspravi su se priključili i predstavili primjere dobre prakse te probleme s kojima nailaze u radu savjeta, Domagoj Ćorić, predsjednik Savjeta mladih Osječko – baranjske županije i Arian Vrančić predsjednik Savjeta mladih Istarske županije.

Na panel raspravi istaknuti su primjeri dobre prakse u županijama – stipendije, izrada Akcijskih planova za mlade, stambeno zbrinjavanje, izgradnja mreže dječjih vrtića, korištenje sportskih dvorana ne samo za sport već i za kulturne i druge manifestacije. Osim dobrih primjera, spomenuti su i izazovi s kojima se susreću županije, ali i općine i gradovi, a koji imaju negativan utjecaj na život u zajednici. Na prvom mjestu je potreba velikih infrastrukturnih projekata koji će ruralne sredine pretvoriti u prihvatljiva mjesta za život, pogotovo mladima. Valja spomenuti i važnost dobre prometne povezanosti između županija koja uvelike olakšava svakodnevna putovanja na posao budući da sve više mladih živi na području jedne, a radi na području druge županije.

Pročitajte još