Održana druga po redu radionica u osječkim osnovnim školama u sklopu projekta Inklutour

Prošli je petak u Osijeku održana druga po redu radionica pod nazivom „Pronađi svoj put u ugostiteljstvu i turizmu!“ s ciljem promoviranja ugostiteljsko – turističkih zanimanja. Radionica se provodi u sklopu projekta Inklutour koju je realizirao projektni tim Pučkog otvorenog učilišta Osijek zajedno s Ugostiteljsko – turističkom školom Osijek, kao projektnim partnerom.

Ova radionica održala se u Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku na kojoj su sudjelovali sedmi razredi kako bi polako počeli razmišljati o nastavku svog obrazovanja te kako bi im se pravovremeno dale sve potrebne informacije o srednjoškolskim smjerovima i upisima. Cilj radionica je potaknuti učenike osnovnih škola na upisivanje turističko – ugostiteljskih smjerova upravo u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek kako bi nastavili svoj put u sektoru koji će im omogućiti brzi izlazak na tržište rada odmah nakon maturiranja, stručnu praksu u vrhunskim ugostiteljsko – turističkim objektima diljem Hrvatske, ali i mogućnost nastavka obrazovanja nakon srednje škole.

S učenicima se razgovaralo i o ulozi osoba s invaliditetom u njihovom okruženju

Radionica je započela kratkim, ali zabavnim kvizom znanja o ugostiteljstvu i turizmu, a potom im je predstavljen projekt Inklutour, kao i ciljevi projekta. S učenicima se razgovaralo i o ulozi osoba s invaliditetom u njihovom okruženju, izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u turizmu i ugostiteljstvu, a fokus se stavio i na redovni program uz prilagodbu nastavnog sadržaja za učenike s teškoćama koji se odluče upisati Ugostiteljsko – turističku školu.

Zatim su im predstavljena sva zanimanja u sklopu Ugostiteljsko – turističke škole i to kroz zabavne i informativne videe u kojima su učenici, profesori i stručnjaci Ugostiteljsko – turističke škole pričali što se sve u njihovoj školi uči i radi, kako izgledaju nastava i praksa te koje su mogućnosti učenika njihove škole nakon završetka obrazovanja.

Ovu radionicu vodile su Mihaela Korman, stručna suradnica psihologinja na projektu Inklutour i Maja Marinović, administrativna referentica u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek. Nove radionice su na rasporedu idući tjedan i to u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, kao i u Osnovnoj školi Mladost u Osijeku.

Projekt Inklutour započeo je u ožujku 2022. i provodit će se sve do studenog 2023. godine. Financiran je iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”.

Pročitajte još