Održana 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu

U utorak, 24. listopada 2023. održana je 9. sjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, a na kojoj su tema bili strani radnici.Članovima Nacionalnog vijeća ravnatelj Dražen Opalić predstavio je vodič „Prava i obveze iz Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu“, namijenjen stranim radnicima zaposlenim u Republici Hrvatskoj. Vodič će se prevesti na strane jezike zemalja iz kojih najčešće dolaze strani radnici, poput Nepala, Kosova, Indije i dr., a bit će dostupan na interent stranicama ovog Ministarstva.

Postupak i uvjete izdavanja dozvola za boravak državljanima trećih zemalja prezentirala je Anita Mandić, voditeljica Službe za strance pri MUP-u. Ispred Koordinacije za agencijski rad i posredovanje pri zapošljavanju (KARP) iz HUP-a, temu „Postupak zapošljavanja radnika s Filipina“ prezentirala je Marina Vlahović Pinoy. Temu „Osposobljavanje stranih radnika“ i problematiku s kojom se susreću ovlaštene osobe prilikom provedbe tog postupka prezentirala Sebira Ramić, direktorica ST Sigurnost d.o.o. Ispred Državnog inspektorata Republike Hrvatske o praktičnim primjerima rada stranih radnika govorio je Goran Beroš, Voditelj službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima.

Pod točkom razno članovi Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu, između ostalog, osvrnuli su se na potrebu hitnog donošenja Pravilnika o poslovima s posebnim uvjetima rada čije donošenje je u nadležnosti Ministarstva zdravstva. Na sjednici su, uz predsjednika Dražena Opalića, kao članovi prisustvovali Marija Bubaš, Cvetan Kovač, Ljubomir Pintarić, Boris Antunović i Marina Borić.

Pročitajte još