Održan sastanak s državnom tajnicom Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanjom Bošnjak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU četvrtak, 29. travnja 2021. godine održan je sastanak u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kojemu su prisustvovali državna tajnica u Ministarstvu gđa. Sanja Bošnjak, saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Našica Hrvoje Šimić te zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar.

Tom prilikom zamjenici gradonačelnika zahvalili su državnoj tajnici na nedavnom iznimnom angažmanu u hitnom rješavanju složenih imovinsko – pravnih postupaka za potrebe projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Našice“ na području grada Našica i općine Donja Motičina, kao i na svim ostalim postupcima provedenim za potrebe izvođenja niza komunalnih projekata koji se trenutno izvode na području našega grada.

Posebna tema razgovora bilo je već dugi niz godina neriješeno pitanje sudbine stare zgrade nekadašnje ekonomske škole, odnosno bivšeg objekta IMK Slavonija u Našičkom Markovcu. Naime objekt se nalazi u državnom vlasništvu i u derutnom je stanju, opasan za slučajne prolaznike i mještane Markovca. Zgrada stoji prazna i neiskorištena od 1994. godine i na njoj su razbijena sva prozorska stakla, dok su ulazna vrata, stropovi i podovi gotovo potpuno uništeni. U nekoliko navrata Grad je pokušao riješiti problem predočujući vlasniku stanje objekta i potrebu da se reagira stavljanjem objekta u funkciju.

Na jučerašnjem sastanku državnoj tajnici predočeno je niz ideja oko obnove objekta, a koje bi Grad bio u mogućnosti realizirati. Spomenute su i nekadašnje zamisli o premještanju kapaciteta obrtničke škole i rasterećenju našičke velike srednje škole koja u svom sastavu još ima i gimnaziju i ekonomsku školu. Uz obrtničku školu mjesto bi našao poduzetnički inkubator ili akcelerator, što bi omogućilo ne samo obrazovanje deficitarnih proizvodnih kadrova, već i dalo vjetar u leđa mladim poduzetnicima. S druge strane, kako je naše prigradsko naselje Markovac iznimno aktivna sredina po pitanju društvenog, kulturnog i sportskog djelovanja, a bez adekvatnog objekta u vidu društvenog doma ili kulturnog centra, zgrada bi se mogla urediti i kao multifunkcionalni objekt. Takav objekt zadovoljio bi potrebe niza markovačkih, ali i našičkih udruga, s obzirom na relativnu malu udaljenost i dostupnost od samog gradskog središta.

Sve ove ideje moguće će biti financirati europskim sredstvima u idućem programskom razdoblju, a prvi preduvjet planiranja i izrade samog projekta je rješavanje pitanja vlasništva. Državna tajnica Sanja Bošnjak izrazila je zadovoljstvo sa predstavljenim idejama i ponudila daljnju pomoć u rješavanju svih imovinskih pitanja oko državne imovine, a posebno oko pripreme darovnog ugovora kojim bi se zgrada IMK Slavonije predala u vlasništvo i na daljnje korištenje našemu Gradu.

Pročitajte još

Učitavanje...