Održan sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj

U prostorijama Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa održan je sastanak Nacionalnog odbora za dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj.

Sudjelovali su članovi Nacionalnog odbora za DDK – predstavnici davatelja krvi, transfuzijskih službi i društava Crvenog križa iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita te predstavnici Ministarstva zdravstva. Sastanku su prisustvovali i Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, prim. Josip Jelić, dr. med. i Izvršni predsjednik gospodin Robert Markt.

Mjere izolacije i samoizolacije spriječile su dolazak mnogim redovnim darivateljima

Prezentirano je Izvješće o broju prikupljenih doza krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa u 2021. godini, koja je bila izazovna, obzirom na pandemiju koronavirusa, iako su okolnosti bile zahtjevne, sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima bile su podmirene.

Pregledom ostvarenih rezultata u 2021. godini, bilježi se polako normalizacija organizacije i provedbe akcija davanja krvi. Unatoč pozitivnim pomacima, neka su područja bila primorana objaviti apel za prikupljanje krvi. Mjere izolacije i samoizolacije spriječile su dolazak mnogim redovnim darivateljima, što se naravno odrazilo na broj pristupljenih osoba organiziranim akcijama prikupljanja krvi od strane društava Crvenog križa.

Nacionalni odbor je u ulozi stručne i moralne vertikale dobrovoljnog davanja krvi u RH

Na sastanku se raspravljalo o Planu prikupljanja doza krvi za 2023. godinu, te o regionalnim primjerima dobre prakse i mogućim novim strategijama, ne bi li se zadržala razina opskrbe, pritom poštujući načela solidarnosti i humanosti.

Dogovoreno je da se u cilju unapređenja rada na dobrovoljnom davalaštvu krvi kao i na održavanju samodostatnosti prikupljenog broja doza krvi za potrebe zdravstva napravi nacionalna kampanja u suradnji sa nadležnim ministarstvom s ciljem dodatnog informiranja javnosti. Nacionalni odbor DDK je savjetodavno radno tijelo Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa zaduženo za promicanje dobrovoljnog davanja krvi, uspostavljanje suradnje na planiranju i provođenju akcija dobrovoljnog davanja krvi, utvrđivanje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima, utvrđivanje načina evidencije dobrovoljnih darivatelja i njihovo usklađivanje te sva ostala pitanja koja se mogu pojaviti u vezi provođenja javne ovlasti dobrovoljnog davanja krvi.

Zajedno s Glavnim odborom i stručnim službama Hrvatskog Crvenog križa sudjeluje u donošenju smjernica djelovanja svih organizacija koje se bave promicanjem dobrovoljnog davanja krvi, te prikupljanjem krvi, radi usklađivanja načina djelovanja na državnoj razini. Nacionalni odbor je u ulozi stručne i moralne vertikale dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj.

Ovo je bio zadnji sastanak Nacionalnog odbora starog saziva, a svim članovima su dodijeljene prigodne zahvalnice.

Pročitajte još