Održan panel „Budućnost poljoprivrede“

U srijedu 24. travnja 2024. godine održan je panel „Budućnost poljoprivrede“ u Vrpolju u organizaciji Europe Direct Slavonski Brod, Europe Direct Koprivničko – križevačke županije, Europe Direct Neretva – Dubrovnik i Europe Direct Osijek.

Tom je prilikom državni tajnik Tugomir Majdak naglasio: „Kroz Strateški plan hrvatskim poljoprivrednicima je do 2027. godine na raspolaganju 740 milijuna eura godišnje za dohodak poljoprivrednika i ulaganja u poljoprivredi. Uz to, 2023. godine bilo je osigurano dodatnih oko 250 milijuna eura za nacionalne programe potpore sektoru iz Državnog proračuna. U 2024. Vlada RH je do sada usvojila 16 programa potpore ukupne vrijednosti 121,7 milijuna eura. U razdoblju od 2016. do 2023. udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj je povećan za 31 %. U 2023. iznosio je 14,3 %, što je više od EU prosjeka (11 %). Ministarstvo poljoprivrede planira uvesti sveobuhvatan program stipendiranja studenata iz područja poljoprivrede, šumarstva i veterinarske medicine, čime bi bilo obuhvaćeno 4.000 studenata godišnje“.

Ostali panelisti bili su zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije i voditeljica odjela za medije Andrea Čović Vidović, predstavnik InfoDoma Slavko Vidović, redoviti profesor u trajnom zvanju na Fakultetu Agrobiotehničkih Znanosti Osijek Zdenko Lončarić, voditelj Leader mreže Hrvatske/LAG Slavonska Ravnica Josip Glavačević, načelnik Općina Strizivojna Josip Jakobović, savjetnica za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko – križevačke županije Zdenka Marić.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Pročitajte još