Održan okrugli stol povodom 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj

U petak 24. svibnja u CTIF Dvorani u Varaždinu održan je okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe povodom 160. obljetnice DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Okrugli stol je organizirao Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u suradnji s Prvim hrvatskim dobrovoljnim vatrogasnim zborom u Varaždinu i Muzejom hrvatskog vatrogastva Hrvatske vatrogasne zajednice.

Otvaranju su prisustvovali potpredsjednk HVZ-a Nedeljko Vukalović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, počasni predsjednik HVZ-a dr. sc. Franjo Gregurić, predsjednik VZG Varaždin dr. sc. Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec te brojni vatrogasci i gosti. Okruglim stolom je moderirao dr. sc. Vladimir Huzjan.

Prvo izlaganje na okruglom stolu je imao dr. sc. Franjo Gregurić

Na početku je prisutne pozdravio u ime HVZ-a potpredsjednik Vukalović i predstavio rad VZŽŽ Varaždinske. Župan Stričak je pohvalio ulogu vatrogasaca u svakodnevnim zadacima, ali i u očuvanju baštine, što je vidljivo kroz predstavljenu monografiju.

Prvo izlaganje na okruglom stolu je imao dr. sc. Franjo Gregurić na temu dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na djelovanju vatrogasaca u Domovinskom ratu. „Posebno priznanje došlo je 1994. godine, kada smo u jeku Domovinskog rata, održali prvu veliku vježbu povodom 130. obljetnice DVD-a Varaždin te otvorili prvi postav Muzeja.” – rekao je Gregurić i prisjetio se uloge Zvonka Biškupa, Đure Čovrana i drugih varaždinskih vatrogasaca u ovim važnim projektima.

Život učitelja hrvatskih vatrogasaca, Varaždinca Mirka Kolarića, predstavio je dr. sc. Vladimir Huzjan, koji je govorio o Kolarićevoj ulozi u hrvatskom vatrogastvu. Huzjan se prisjetio i zajedničkog rada na biografiji Mirka Kolarića s pokojnom autoricom Biserkom Vlahović.

Viša konzervatorica restauratorica Maja Vrtulek govorila je o procesu restauracije zastave varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca iz 1869., koja je izložena u Muzeju hrvatskog vatrogastva .

Osma monografija o varaždinskim dobrovoljnim vatrogascima

Okrugli stol je ujedno bio prilika za predstavljanje monografije „160 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu”. O knjizi su govorili autor Stjepan Kovaček i recenzent Vedran Runjić. Autor je dao kratka presjek poglavlja i istaknuo da mu je izuzetna čast raditi na monografiji najstarijeg hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Nakon predstavljanja knjige, u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložbu o djelovanju DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Izložba je nastala na temelju knjige o radu društva, a uz fotografije i informativne plakate, posjetitelji mogu vidjeti medalje, značke, poštanske omotnice i druge predmete iz bogate povijesti varaždinskih dobrovoljnih vatrogasaca. Uz autore izložbe Stjepana Kovačeka i Vedrana Runjića, veliku ulogu u njenom postavljanju su imali g. Zvonko Pintar i urednica „Vatrogasnog vjesnika” Nina Francetić. Izložbu je moguće pogledati do kraja godine u Muzeju hrvatskog vatrogastva. Navedeni okrugli stol, predstavljanje knjige i otvaranje izložbe su uvertira u veliku proslavu 160. obljetnice dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj koja će se održati 14. i 15. lipnja u Varaždinu.

Izvor: HVZ

Pročitajte još