Održan Ljetni kamp kadeta

U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta na više lokacija održan je Ljetni kamp kadeta u tri ključne domene: kopnu, moru i zraku. Pripadnici Kadetske bojne su u razdoblju od 10. do 22. srpnja na nekoliko vojnih poligona provodili terensku nastavu gdje su nizom obučnih događaja usavršavali svoja vojnička znanja.


Na Ljetnom kampu 1 na vojnom poligonu “Gašinci” sudjelovali su Kadeti prve godine studija Vojnog vođenja i upravljanja, Vojnog inženjerstva, Vojnog pomorstva i Aeronautike. Riječ je o najmlađim kadetima koji tijekom dva tjedna savladavaju obučne sadržaje iz područja temeljnih vojničkih vještina, odnosno dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Kadeti druge godine studija Vojnog vođenja i upravljanja te Vojnog inženjerstva bili su bazirani u Ljetnom kampu 2, organiziranom u vojarni „Josip Jović“ u Udbini. Zapovjednik kampa poručnik Dominik Kobali istaknuo je kako kamp daje izvrstan temelj za vještine vođenja i zapovijedanja u pješačkoj postrojbi. U tu svrhu pripadnici desetina kontinuirano se tijekom kampa izmjenjuju na dužnosti zapovjednika.

Ljetni kamp 3 organiziran je na vojnom vježbalištu „Gakovo“ i predstavlja završni obučni događaj kojim se objedinjuju sva znanja, vještine i sposobnosti koje su kadeti stekli tijekom obuke na trećoj godini studija. Cilj kampa je osposobiti kadete kako bi pravilno i samostalno zapovijedali pješačkim vodom pri izvršavanju taktičkih zadaća, koristeći čimbenike taktike, planirajući i donoseći odluke u situacijama te time izvukli maksimum od voda kojim zapovijedaju.

Ljetni kampovi za studente studija Vojno pomorstva provedeni su na Jadranu osim za studente prve godine koji su na vojnom poligonu Gašinci učili temeljne pješačke vojničke vještine.

Na Ljetnom kampu 2 sudjelovali su kadeti druge godine 18. naraštaja programa Vojno pomorstvo, a kamp je proveden u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba“ i kroz dnevne plovidbe u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i Splitskog kanala. Tijekom kampa provedena je obuka i osposobljavanje kadeta za člana posade i zapovjednika brodice na vesla i jedra, tipa mornarički kuter. Kadeti provode napredni tečaj plivanja, veslanje i jedrenje na kuteru, rad s brodskom užadi te usavršavaju mornarička znanja i vještine.

Na Ljetnom kampu 3 sudjeluju kadeti treće godine 17. naraštaja programa Vojno pomorstvo, a provodi se u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba“, u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i Srednjeg Jadrana. Tijekom kampa provodi se obuka i osposobljavanje kadeta za člana posade i kormilara brodice na jedra jedrilice klase “Krstaš” i upravljanje jedrilicom jednosjedom klase “Laser”.

Na Ljetnom kampu 4 nalaze se kadeti 16. naraštaja kadeta četvrte godine programa Vojno pomorstvo. Kamp se provodi u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, Splitskog i Drveničkog kanala. Kadeti se tijekom kampa usavršavanju u programskom području manevriranje brodicom uporabom Lučkog remorkera i brodicama tipa pasara.

Izvor: MORH; Foto: T. Brandt, M. Čobanović

Stric pivo

Pročitajte još