Održan još jedan Obiteljski dan u školskoj knjižnici OŠ kralja Tomislava

U okviru školskog projekta Tjedan bajki, i ove je godine OŠ kralja Tomislava Našice održala radionicu Obiteljski dan u školskoj knjižnici. Radionica, održana u utorak, 14. studenoga, namijenjena je roditeljima te mlađoj braći i sestrama učenika ove škole. Cilj je ove radionice uputiti roditelje na važnost čitanja od najranije dobi te im kroz jednostavne i zabavne igre pokazati kako mogu u obiteljskom okruženju razvijati predčitalačke vještine svoje djece.

Radionice su organizirale stručna suradnica defektologinja Iva Ramljak i stručna suradnica knjižničarka Ivana Ostrički, a provele su ih uz veliku pomoć učenika 8. razreda: čarobnica priča Elene Juranić, Dore Rigo, Ane Djedović i knjiškog kralja Mihaela Suka.

Roditeljima su podijeljeni letci sa savjetima o čitanju u obitelji

Susret su započeli metodom aktivnog čitanja priče Tri prijatelja u čamcu, koja je od najmlađih sudionika zahtijevala imitiranje pokreta i zvukova iz priče. Priču su pročitale i odglumile učenice Elena Juranić i Dora Rigo. Uslijedile su različite aktivnosti i igre koje su djeca mogla samostalno birati: praćenje uzorka i slijeda, nizanje (prema boji, prema unaprijed zadanom redu), razvijanje memorije, oblikovanje slova (u brašnu, od gumba), slaganje slagalica, vježbe grafomotorike, pogađanje zagonetaka, izmišljanje priča, pričanje po redu slika, čitanje priča i sl. Kroz navedene aktivnosti vodili su ih učenici osmih razreda.

Roditeljima su podijeljeni letci sa savjetima o čitanju u obitelji, savjetima za poticanje govora i čitanja kod djece predškolske dobi te QR kodovima s poveznicama na mrežnu stranicu Obiteljska čitaonica:

Letke su distribuirali i pedijatrijskom savjetovalištu te dječjem vrtiću radi osvješćivanje lokalne zajednice o važnosti razvijanja kulture čitanja od najranije dobi.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice

Pročitajte još