Održan Dan otvorenih vrata u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Povodom Svjetskog tjedna zdravlja u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH i Hrvatskom ligom za hipertenziju jučer je održan Dan otvorenih vrata u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Na događaju su građani i mediji upoznati s aktivnostima Zavoda, a veći broj građana obavio je besplatne brze pretrage poput mjerenja arterijskog tlaka, određivanja indeksa tjelesne mase, mjerenje kolesterola i razine glukoze u krvi te brzine pulsnog vala.

Osim toga, građani su dobili i edukativne materijale, a stručnjaci iz Službi HZJZ-a bili su im na raspolaganju za nutricionističke i ljekarničke savjete.

Tim povodom medijima se obratio ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš koji je istaknuo. „Ova zdravstvena administracija i ja kao ministar više smo nego odlučni izraditi sve strateške dokumente koji se odnose na borbu za očuvanje zdravlja hrvatske nacije. Tako smo nakon strateškog okvira protiv raka, pa okvira za unaprjeđenje mentalnog zdravlja, dogovorili s profesorom Capakom i voditeljima struke početak izrade strateških dokumenata u borbi protiv kroničnih nezaraznih bolesti. Okupili smo tim akademika; Bojana Jelakovića (hipertenzija), Davora Miličića (kardiovaskularne bolesti) te Josipa Vratarića (dijabetes) kako bismo pokrenuli izradu strateških dokumenta koji će se odnositi na ova tri pravca. Ranije je bilo zamišljeno da imamo jedan krovni strateški okvir za sve nezarazne bolesti međutim zbog važnosti i specifičnih elemenata navedenih tema mislim da je važno da svaki od navedenih elemenata i da svaki od predsjednika stručnih društava da svoj doprinos u svom segmentu. Iznimno mi je drago što su te aktivnosti započele i garantiram da će ubrzo struka uz administrativnu podršku MIZ-a iznjedriti i ove toliko potrebne strateške dokumente kada je riječ o borbi protiv kroničnih nezaraznih bolesti.“

Pilot projekti preventivnih zdravstvenih pregleda već su krenuli u pet naših županija

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec. izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska velikog broja građana te je dodao.

„Kada bi kod donošenja svake strategije, zakona ili pravilnika zdravlje bilo na prvom mjestu – onda bi zdravstveni sustav bio puno uspješniji. Zbog toga trebamo pomoć svih resora, ali i industrije da svi vodimo brigu o tome, a ne da je jedino važno gospodarstvo, financijski dobitak i ostalo. Druga stvar koja je također jako važna je ujedno i jedna od glavnih poruka naše reforme koju ministar Beroš provodi, a to je preventiva tj. rano otkrivanje i borba protiv kronično nezaraznih bolesti. Jer što ranije neku bolest ili nepravilnost otkrijemo – to ćemo ih ranije otkloniti i izliječiti. Naime, saznate li što ranije kakav vam je šećer, kolesterol i tlak prije možete krenuti sa sanacijom potencijalne opasnosti po zdravlje. Zdravstvena zaštita je tu, kao i preventivni pregledi i baš se intenzivno radi na tome se sama dostupnost zdravstvene usluge još više poveća. Pilot projekti preventivnih zdravstvenih pregleda već su krenuli u pet naših županija, a tu ćemo dostupnost i još više povećati, dakle intenzivno se radi na onome što je najvažnije – brzo i svima dostupno zdravstvo – što već godinama propagira i sama Svjetska zdravstvena organizacija.“

Predsjednik Lige za hiperteniziju akademik Bojan Jelaković zahvalio se zbog velikog interesa javnosti te je dodatno istaknuo važnost preventivnih pregleda kod smanjenja rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih komplikacija povezanih s visokim arterijskim tlakom.

Pročitajte još