Ocijenjena vina za ovogodišnju titulu Šampiona Dunava i Novinarsku Graševinu

Na Fakultetu agrobiotehnoloških znanosti u Osijeku, a u sklopu manifestacije Vinatlon, jučer je održano ocjenjivanje 100 pristiglih uzoraka vina iz Hrvatske, Mađarske i Srbije. Ocjenjivačka komisija koju čine stručnjaci s Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo iz Pečuha, Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, Prehrambeno – tehnološkog i Fakulteta agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka imali su zadatak izabrati ovogodišnjeg Šampiona Dunava.

„Cilj je promocija vina i kulture pijenja vina, a ovo ocjenjivanje održavamo u suradnji s Udrugom vinogradara Baranje iz Zmajevca. Pristiglo je 58 bijelih i 32 crna i 10 rosea. S obzirom na veliki broj uzoraka, pred nama je zahtjevan posao i podijeljeni smo u dvije komisije koje prema pravilima OIV-a ocjenjuju po 50 uzoraka.” – istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije i docent na FAZOS-u Toni Kujundžić.

Prvi put u Hrvatskoj organizirano je i novinarsko ocjenjivanje vina

Vinske titule koje su rezultat ovakvih događaja iznimno su važne vinarima, pa kao uzorke šalju svoja ponajbolja vina. „Što se tiče nas vinara, nama su ovakva ocjenjivanja iznimno važna, vjerujem da su važna i fakultetima i cijeloj našoj vinskoj regiji. To je prilika da promoviramo naša vina i vjerujem da će ova manifestacija kao i dodjela Šampiona Dunava iz godine u godinu rasti – rekao je Ivan Gerštmajer Zelemeber u ime organizatora Vinatlona, Udruge vinogradara Baranje iz Zmajevca.

Od ove je godine Vinatlon uveo i jednu novu ocjenjivačku kategoriju. Prvi put u Hrvatskoj organizirano je i novinarsko ocjenjivanje vina, pa će u skladu s tim biti dodijeljena i nagrada “Novinarska Graševina”. Novinari iz redakcija s područja Osječko-baranjske županije imali su priliku kušati i ocijeniti 18 graševina iz tri zemlje kojima je upravo Dunav zajednička poveznica. „Ovo mi je prvi put u životu da me netko pozvao na ocjenjivanje vina i drago mi je zbog toga. Posebno mi je drago što je vino postalo prepoznatljiv proizvod ovog našeg područja i što sve češće turisti upravo zbog vina dolaze u Slavoniju i Baranju.” – rekao je Davor Lončarić, glavni urednik Radio Osijeka. Šampion Dunava i Novinarska Graševina bit će proglašeni na svečanosti koju Udruga vinogradara Baranje Zmajevac organizira u petak, 7. lipnja u Starom podrumu Belje u Kneževim Vinogradima gdje će uz prigodan glazbeni program za sve posjetitelji biti upriličeno kušanje svim sto uzoraka vina i to na najdužem vinskom stolu.

Pročitajte još