Objavom natječaja započelo ovogodišnje izdanje ekološkog projekta “Od izvora do mora”

Objavom natječaja na koji se mogu prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj započelo je novo izdanje ekološkoga projekta Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjega lista i Udruge gradova Od izvora do mora. Projekt je usmjeren na pružanje potpore urbanomu pošumljavanjusadnji drveća u gradovima s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida (CO2) i snižavanja temperature zraka. Također, cilj je promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada.

Projekt Od izvora do mora provodit će se u nekoliko faza, a prva je započela objavom natječaja koji traje mjesec dana, do 15. ožujka. Natječaj je objavljen na Coca-Colinoj mrežnoj stranici.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada. Obveza prijavljenih gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se od listopada do prosinca te će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Prateći trendove na području održivosti, prošle smo godine unaprijedili projekt i proširili ga na sadnju drveća u urbanim sredinama. Iznimno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima te time što je javnost prepoznala važnost projekta. Na prošlogodišnji se natječaj prijavilo 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Još jednom čestitamo Varaždinu, Lipiku i Vinkovcima, koji su bili najuspješniji. Pozivamo gradove da se prijave na natječaj i time izravno doprinesu dugoročnoj kvaliteti života na svojemu području.” – izjavio je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Prije tri godine kao partner se pridružio i Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

Od izvora do mora dio je dugoročnoga sveobuhvatnog plana Svijet bez otpada, kojim se Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište, a da će udio recikliranih materijala u potrošačkoj ambalaži biti najmanje 50 %. Također, do 2025. godine sva potrošačka ambalaža moći će se u potpunosti oporabiti, što je u Hrvatskoj već ostvareno. U proteklim godinama samo uporabom lakših boca smanjena je ukupna uporaba plastike za četvrtinu. Novi iskorak prema ostvarenju vizije Svijet bez otpada Coca-Cola je napravila krajem svibnja 2023. godine kad je potrošačima na hrvatskome tržištu predstavila neodvojive zatvarače za plastične boce. Više informacija dostupno je na Coca-Colinoj mrežnoj stranici i u digitalnome izdanju Jutarnjega lista.

Pročitajte još