Obilježena 32. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije „Orao”

Polaganjem vijenaca poginulim i smrtno stradalim pripadnicima osječke Specijalne jedinice policije „Orao“, danas (3. ožujka 2023. godine) je obilježena 32. obljetnica osnutka ove postrojbe. Svečanosti su nazočili članovi obitelji poginulih pripadnika, načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece, izaslanik ministra branitelja Antun Blažević, zamjenik župana Mato Lukić, članovi USPDR – ORAO Osijek te drugi uzvanici.

„Danas obilježavamo 32. obljetnicu osnutka najelitnije postrojbe koju je ova Policijska uprava imala, SJP „Orao“. Oni su za vrijeme Domovinskog rata bili na svim bojištima, a kasnije i u svim oslobodilačkim akcijama. Danas se njima ponosimo i u miru kada imamo Jedinicu specijalne i interventne policije, čiji su pripadnici najobučeniji policajci koji obavljaju najzahtjevnije zadaće.” – kazao je načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece.

Ova je postrojba sudjelovala u svim akcijama na području Republike Hrvatske

Zamjenik župana Mato Lukić u svom se prisjećanju na značaj SJP „Orao“, osobito tijekom Domovinskog rata, istaknuo kako je ova jedinica dala nemjerljiv doprinos u obrani naše domovine.

„Odali smo počast 19-orici poginulih pripadnika postrojbe čiji su životi utkani u temelje naše slobode, a danas s odmakom od 32 godine, govorimo o jedinici koja okuplja najspremnije članove, obučene za djelovanje u najzahtjevnijim poslovima, poput obrane od terorizma. Upravo zahvaljujući tim znanjima, oni su jedan od jamaca sigurnosti na našem području.” – naglasio je Lukić.

Izaslanik ministra branitelja Antun Blažević i jedan od osnivača SJP „Orao“ prisjetio se osnutka postrojbe 1991. godine.

„Nas šestorica smo dobili zadaću od tadašnjeg načelnika Policijske uprave da osnujemo Specijalnu policiju, a tome su prethodili nemiri, barikade i pobune u selima s većinski srpskim stanovništvom. Naša je postrojba sudjelovala u svim akcijama na području Republike Hrvatske, od Vukovara do Prevlake tijekom kojih je, nažalost, stradalo 19 pripadnika. Izuzetno sam ponosan na sve što smo prošli i što smo stvorili tijekom Domovinskog rata.” – zaključio je Blažević.

Pročitajte još