Obilježena 31. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u nedjelju 15. siječnja 2023. godine u Vukovaru na obilježavanju 31. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

Tom prigodom ministar Banožić položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

5. gardijska brigada „Sokolovi“ bila je ključna za obranu područja Vukovarsko – srijemske županije

Obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja značajni su datumi u hrvatskoj povijesti. Jučerašnji dan podsjetnik je na hrvatske branitelje i njihov doprinos u stvaranju Republike Hrvatske. Isto tako podsjetnik je na generale Krešimira Ćosića i Ivana Kapulara koji svjedoče spremnosti 5. gardijske brigade „Sokolovi“ koja je bila ključna za obranu područja Vukovarsko – srijemske županije.

“Prije nekoliko desetljeća ovi događaji označili su pisanje jednog novog početka, a danas su podsjetnik na nimalo jednostavan put koji smo kao država prošli. Podsjetnik su na hrvatske branitelje koji su život izgubili u borbi za ideju o slobodnoj, samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi. Hrvatski branitelji su nosioci prave istine o Domovinskom ratu i uzor mlađim generacijama kako se poštuje, voli i zalaže za boljitak svoje Domovine. Osjećaj zahvalnosti prema hrvatskim braniteljima te osjećaj odgovornosti za generacije koje dolaze, glavni je smjer rada i djelovanja Vlade Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem.” – naglasio je ministar obrane Banožić na svečanoj akademiji.

Ministar Banožić podsjetio je na lik i djelo ratnog ministra obrane Gojka Šuška te se prisjetio riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u svome obraćanju 15. siječnja 1992. hrvatskom narodu poručio: „Zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države” te kazao kako nas upravo one obvezuje na daljnje osnaživanje hrvatske države.

“Slijedeći jasnu viziju dr. Franje Tuđmana o samostalnoj i neovisnoj međunarodno priznatoj državi, došli smo do svega onoga što imamo danas.” – rekao je ministar obrane.

Istaknuo je kako je na međunarodnoj razini Hrvatska politički afirmirala kao članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza i danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

“Ponosan sam što Hrvatska vojska uživa sve snažniji međunarodni ugled među svojim saveznicima i partnerima. Našu Hrvatsku vojsku nastavljamo činiti još spremnijom i snažnijom, a Vlada Republike Hrvatske i u ovoj godini nastavlja modernizaciju i opremanje svih grana Oružanih snaga. Hvala svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima što svojom izvrsnošću na najbolji mogući način predstavljaju one najviše vrijednosti svoje Domovine.” – rekao je Banožić.

Foto: MORH/ F. Klen

Pročitajte još