Obilježen Svjetski dan psorijaze

Na središnjem gradskom trgu u Osijeku, jučer je (29.listopada) obilježen Svjetski dan psorijaze janvozdravstvenom akcijom u organizaciji Društva psorijatičara Osječko – baranjske županije koje je u sastavu Društva psorijatičara Hrvatske. Svjetski dan psorijaze posvećen je oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa, a koji je postao globalno događanje kako bi se poboljšao život više od 125 milijuna oboljelih u cijelom svijetu.
Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj 68 tisuća ljudi pati od ove bolesti, a kod koje je iznimno bitno pravovremeno liječenje. Ova bolest nije laka, sustavna je i imunološki posredovana te dovodi do brojnih pridruženih bolesti.

Simptomi prije sve ovise o obliku i ozbiljnosti bolesti

“Upravo zato je pravovremena reakcija jako važna, jer što se ranije počne s liječenjem šanse za pojavom pridruženih bolesti su puno rjeđe.” – naglašava specijalistica dermatovenerologije iz KBC-a Osijek Zlatica Jukić.
Što se tiče simptoma oni prije sve ovise o obliku i ozbiljnosti bolesti, ali najlakše se prepoznaje po crvenilu i pojavi bjeličastih ljuskica na koži najčešće na koljenima, laktovima i vlasištu. No, dodatan problem i izazov kod oboljelih predstavlja neprihvaćenost od strane okoline, a što utječe i na mentalno zdravlje oboljelih. Brojni oboljeli se još uvijek suočavaju s velikim predrasudama i isključenosti iz društva.
“Psorijaza nije zarazna bolest, ne može se dobiti psorijaza ako se rukujete s oboljelom osobom. Ovakva obilježavanja služe nam upravo kako bi pokušali skinuti ovu stigmu, jer oboljeli doživljavaju svakodnevne stresove upravo zbog odbijanja okoline. Zbog toga je i ovogodišnje obilježavanje posvećeno mentalnom zdravlju, jer želimo poslati poruku kako oboljeli ne trebaju skrivati svoju bolest niti je se sramiti.” – rekla je Jukić.
Ovu javnozdravstvenu akciju podržala je i Osječko – baranjska županija, a na Trgu Ante Starčevića u ime upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje prisutnima je pozdravila zamjenica pročelnice Ksenija Lukić.

Pročitajte još