Obilježen spomendan Narodne zaštite Republike Hrvatske

Povodom spomendana Narodne zaštite Republike Hrvatske koji se odlukom Hrvatskog sabora slavi 15. ožujka, danas (15. ožujka 2023. godine) su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Osijeku, a u ime Osječko – baranjske županije to je učinio zamjenik župana Mato Lukić. Ovim je spomendanom odano zasluženo priznanje građanima koji su se 1991. godine, na poziv predsjednika, tada međunarodno nepriznate Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, dragovoljno odazvali i stavili na raspolaganje Zapovjedništvu Narodne zaštite.

Cilj Narodne zaštite u RH bilo je praćenje i motrenje neprijatelja koji je počeo ugrožavati Hrvatsku

“Nešto manje od mjesec dana nakon ustrojavanja Narodne zaštite, točnije 5. travnja 1991. godine, predsjednik Tuđman je pozvao sve koji im se žele priključiti u obrani domovine. Cilj Narodne zaštite u RH bilo je praćenje i motrenje neprijatelja koji je počeo ugrožavati Hrvatsku te ometanje njihova djelovanja na svim prometnim pravcima, ali i zauzimanje skladišta s vojnom opremom. Danas smo ovdje kako bi odali počast njihovoj požrtvovnosti i poklonili se poginulim pripadnicima Narodne zaštite.” – istaknuo je zamjenik župana Mato Lukić.

Predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Republike Hrvatske „Hrvatski domobran“ i prvi zapovjednik Narodne zaštite Općine Osijek Božidar Riba prisjetio se ratne 1991. godine i uloge koju su imali u stvaranju hrvatske neovisnosti.

“Nakon pokolja u Borovom selu, u svibnju 1991. godine, a po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Martina Špegelja, započeli smo s uvježbavanjem dragovoljaca Narodne zaštite, nakon čega smo u lipnju uspostavili kontrolne točke, barikade i nadzor nad vojarnama. postrojbe Narodne zaštite zajedno s brigadama Hrvatske vojske djelovale su i na bojišnicama tadašnje Općine Osijek, a tijekom Domovinskog rata na tom području poginulo je 17 pripadnika Narodne zaštite, dok se dvojica još vode kao nestali.” – zaključio je Riba.

Pročitajte još