Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Policijska uprava osječko – baranjska je u suradnji s Udrugom za borbu protiv ovisnosti „Ne-ovisnost“ jučer na Trgu Slobode u Osijeku obilježila Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Sudionici obilježavanja prezentirali su rad vezan uz aktivnosti borbe protiv zlouporabe droga kao i prevencije ovisnosti na području Osječko – baranjske županije.

Na događaju su bili i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo osječko – baranjske županije, Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti te Gradsko društvo Crvenog križa Osijek koji su ujedno i prezentirali svoje aktivnosti.

Mediji u raznim oblicima mogu postati oružje u borbi protiv ovisnosti, edukacijski instrumentarij za mlađu populaciju kako bi se izbjeglo eksperimentiranje sa drogom u samom početku te na taj način preveniralo razvijanje ovisnosti. Suradnjom i partnerstvom kroz razvoj i unapređivanje resursa za prevenciju u zajednici te povećanjem javnih aktivnosti putem medija može se znatno pridonijeti smanjenju konzumiranja droga među mladima kako bi se izbjeglo eksperimentiranje s drogom u samom početku.

Kako su konzumenti droga često neinformirani o posljedicama ili nedovoljno svjesni kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih opasnosti i ovom prilikom organizatori su željeli utjecati na senzibiliziranje javnosti na postojanje problematike zlouporabe droga kod mlađih populacija kao i štetnosti za zdravlje prouzrokovane konzumacijom droga kod ljudi općenito, koji je i jedan od ciljeva preventivnih projekta „Legiranje, ne drogiranje“ i „Zdrav za 5“.

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još