Obilježen Dan darivatelja krvi

Svake godine 25. listopada Hrvatski Crveni križ obilježava Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, a isto je učinjeno i danas (25. listopada 2022. godine) u Osijeku na središnjoj proslavi tijekom koje su višestrukim darivateljima krvi uručene prigodne nagrade i zahvalnice.

Svečanosti su nazočili ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, zamjenik župana Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković te drugi uzvanici.

Jedna doza može spasiti tri života

„U spomen na prvu organiziranu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sisačkoj Željezari 1953. godine, ovaj datum obilježavamo kao Dan darivatelja krvi u Hrvatskoj. Zato sam izuzetno ponosna što mogu reći da smo na području djelovanja osječkog Crvenog križa prikupili dovoljno doza po glavi stanovnika, da se nalazimo na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj, zbog čega se zahvaljujem svim nesebičnim darivateljima. Danas je svoja priznanja primilo njih više od 120, a kad sve zbrojimo, u dvorani imamo 7705 doza krvi. Ako znamo da jedna doza može spasiti tri života, onda znamo da ovdje imamo pravu humanu obitelj.” – kazala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović. Dodala je da prilikom akcija dobrovoljnog darivanja krvi često surađuju s različitim tvrtkama, ali i srednjim školama s ciljem uključivanja mladih u ovaj plemeniti čin.

Humana djela nesebičnih darivatelja pohvalio je i zamjenik župana Josip Miletić te im se zahvalio na svemu što čine za one u potrebi.

„Danas uručujemo nagrade i zahvalnice višestrukim darivateljima krvi, što je uistinu hvalevrijedan čin ljudske dobrote i humanosti. U svemu tome, važnu i veliku uloga ima i Hrvatski crveni križ te Gradsko društvo CK-a Osijek, čiji su kvalitetan i sustavan rad prepoznali i darivatelji te se odazivali svim njihovim pozivima. Posebno mi je drago da su stanovnici grada Osijeka i Osječko – baranjske županije u nacionalnom vrhu darovane krvi po glavi stanovnika što dokazuje njihovu veliku humanost i požrtvovnost.” – istaknuo je Miletić.

Pročitajte još