Obilježena 27. obljetnica ustroja 132. Brigade hrvatske vojske Našice – Orahovica

Obilježena 27. obljetnica ustroja 132. Brigade hrvatske vojske Našice - Orahovica

Jučer je obilježena 27. obljetnica ustroja 132. Brigade hrvatske vojske Našice – Orahovica. Program je počeo u prijepodnevnim satima izložbom ratnih fotografija 132. Brigade u prostorijama HVIDRA Našice.

Popodnevni dio programa započeo je ispred zgrade gradske uprave nastupom Gradske glazbe Našice i našičkih mažoretkinja “Dora”. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju „Uskrsla Hrvatska”. Vijence i svijeće su položili ratni zapovjednik brigade general pukovnik Slavko Barić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja pomoćnik ministra Nenad Križić, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Batrnek, izaslanik ministra unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave OBŽ Ladislav Bece, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, izaslanik župana Ivana Anušića Goran Ivanović, počasni građanin Grada Našica Vladimir Šeks, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Stjepan Pintarić, načelnici i predstavnici susjednih općina, udovice i djeca poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i mnogi drugi uvaženi gosti. Nakon polaganja vijenaca pročitana su imena svih poginulih pripadnike brigade te je održana minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je između ostalog istaknuo.

„Ne smijemo zaboraviti žrtvu pripadnika 132. Brigade, sve ono što su učinili, posebno one koji su dali najviše što su imali, a to su njihovi životi. Treba se sjetiti da u tim trenucima nije bilo ugodno niti u našem gradu niti u čitavoj Slavoniji i Hrvatskoj kada su granatirani brojni gradovi. Tada su naši hrvatski vitezovi uspjeli obraniti i stvoriti neovisnu Republiku Hrvatsku. Te 1991. godine trebalo je imati hrabrosti za sve ono što su oni učinili. Godinama smo sanjali slobodnu domovinu, a danas ju živimo.“

Nazočnima se obratio i ratni zapovjednik brigade general pukovnik Slavko Barić koji je podsjetio na događanja iz 1991. godine i istaknuo da ne smijemo zaboraviti žrtvu pripadnika brigade i da je u tim kritičnim trenucima za obranu domovine 132. brigada imala veliku ulogu na slavonskom ratištu. Naglasio je da je ponosan što je bio zapovjednik brigade čiji su pripadnici bili hrabri domoljubi koji su bili spremni na sve i koji su čak iznad svojih mogućnosti, sposobnosti i znanja vojnički postupali te izvršavali sve zapovjedi koje su dobili.

Molitvu za poginule pripadnike brigade održao je fra Franjo Tomašević. Poslije polaganja vijenaca u crkvi u Našicama održana je misa za sve poginule pripadnike brigade.

[aigpl-gallery id=”29069″]

Pročitajte još