Novi iskorak u povećanju kvalitete rada i usluga Centra za autizam u Osijeku

Ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje građevine javne i društvene namjene Centra za autizam Osijek potpisali su danas (23. veljače 2024. godine) obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić i Luka Giljanović, član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. iz Splita. Vrijednost ugovora je 104.375,00 eura, a rok njegova izvršenja je pet mjeseci.

Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko – baranjske županija čini značajan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života.

Sve ranjive skupine društva, od predškolske djece do osoba starije životne dobi, imaju zakonom zajamčena prava

„Nakon provedenog javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju zgrade uz sadašnji Centar u Ulici Grgura Čevapovića u Osijeku, za taj posao odabrana je ponuda tvrtke EL3D iz Splita, a glavni projektant je Boris Ileković iz Zagreba. O projektu smo počeli razgovarati prošle godine te u suradnji s roditeljima djece s poremećajima iz autističnog spektra, odnosno udrugom Dar iz Osijeka koji su inicirali da Centar za autizam treba proširiti svoje usluge, osim odgojno-obrazovnih, i na usluge iz spektra sustava socijalne skrbi. Inicijativu smo poslušali i razradili te odlučili da objekt u Čevapovićevoj ulici, koji danas nije primjeren za provođenje tih usluga, dovedemo u optimalno stanje. Planira se stoga preuređenje i opremanje postojeće zgrade u svrhu pružanja socijalnih usluga psihosocijalne podrške, rane razvojne podrške i poludnevnog boravka. Naime, znamo da poremećaj iz spektra autizma ne završava s 21. godinom života, pa roditelji i djeca imaju probleme s kojima se i dalje teško nositi iz mnogih razloga.” – kazao je Mato Lukić.

Naglasio je kako je Centar za autizam sklopio ugovor o pružanju socijalnih usluga s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te od prošle godine provodi dio socijalnih usluga (npr. usluge psihosocijalnog savjetovanja). Troškove financira Ministarstvo, a Županija se obvezala financirati plaće zaposlenika koji provode tu uslugu. Županija je u svom proračunu osigurala i sredstva za izradu projektne dokumentacije, kao i daljnje aktivnosti u projektu.

„Sve ranjive skupine društva, od predškolske djece do osoba starije životne dobi, imaju zakonom zajamčena prava, a problemi se javljaju na terenu. Osječko – baranjska županija stoga intenzivno razvija suradnju s udrugama civilnog društva koje mogu pružiti dodatne usluge kako bi mogli i imali gdje koristiti zakonom zajamčena prava. U ovom slučaju nije riječ o udruzi nego županijskom Centru za autizam koji provodi usluge odgoja i obrazovanja kao i dodatne socijalne usluge.” – dodao je župan.

Centar za autizam ove školske godine pohađa 60 učenika i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja

Član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. Luka Giljanović zahvalio je Županiji na ukazanom povjerenju i potpisu ugovora, za što tvrtka ima kvalitetne reference, dok je arhitekt i glavni projektant Boris Ileković rekao da danas nema puno takvih centara u Hrvatskoj, pa bi ovo mogao biti referencijalni centar u tom aspektu.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazio je i Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam Osijek. Kazao je kako je današnji događaj izraz socijalne osjetljivosti Osječko – baranjske županije kao osnivača Centra te kvalitetne suradnje između osnivača Centra, lokalne zajednice i nevladinog sektora.

„Ovim činom Centar za autizam u Osijeku je na korak do svog pozicioniranja kao reprezentativne regionalne ustanove jer ćemo imati potpunu lepezu djelatnosti i usluga, što će se završetkom projekta i dogoditi. Vjerujem da isto mišljenje dijele i roditelji naših učenika i zainteresirane udruge. Naime, otvaranjem poludnevnog boravka na novoj lokaciji Centar za autizam imat će sveobuhvatan pristup koji će pratiti cijelu vertikalu, od ranog i predškolskog te osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja do u konačnici skrbi za osobe starije od 21 godine, što je zaista goruće pitanje na koji smo našli konkretan i sveobuhvatan odgovor.” – rekao je Bjelobrk te zahvalio roditeljima na strpljenju, a osnivaču i pročelnicima na osjetljivosti i pomoći u realizaciji projekta.

Inače, Centar za autizam ove školske godine pohađa 60 učenika i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja, i to ne samo s područja Osijeka i Osječko – baranjske županije, a potrebe za uslugama su sve veće. Postoje informacije da trenutno ima više oko 10 potencijalnih polaznika poludnevnog boravka, no ta brojka je sigurno i veća.

Centar odlično surađuje sa sastavnicama osječkog Sveučilišta, prije svega Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Kineziološkim i Filozofskim fakultetom te i na taj način odgovara na aktualne i buduće potrebe i izazove ove ustanove, između ostalih i kadrovske. Naime, kako i na nacionalnoj razini nedostaje logopeda i edukacijskih rehabilitatora, na Sveučilištu su otvoreni novi studijski programi.

„Cilj Centra za autizam je širi i veći od suštinskog i neposrednog rada s djecom, a krajnji je cilj podizanje kvalitete življenja svih naših obitelji. U tom smislu još jednom apeliram na opću populaciju u smislu senzibiliziranja i pronalaska inkluzivnog kapaciteta i osjetljivosti prema osobama s teškoćama, pogotovo prema djeci i njihovim obiteljima. Pri tomu mislim osobito na poslodavce naših roditelja da imaju senzibilitet da mi kao društvo trebamo izvući maksimalan kapacitet iz naših učenika, a u istoj mjeri trebamo dati sve od sebe da razinu kvalitete življenja naših obitelji podignemo na primjeren i dostojanstven način.” – poručio je ravnatelj Bjelobrk.

Pročitajte još