Nova prigodna poštanska marka „Uskrs 2023.“

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 16. ožujka 2023. novu prigodnu poštansku marku posvećenu obilježavanju Uskrsa, ovaj put s motivom simpatičnih pilića. Ovogodišnju prigodnu marku dizajnirala je Sanja Matić, dizajnerica iz Zagreba. Vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već četrnaestu godinu zaredom, a ovogodišnje izdanje tiskano je u 30.000 primjeraka u arcima od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Uskrsna prigodna poštanska marka može se kupiti u poštanskim uredima diljem Hrvatske te u internetskoj trgovini Hrvatske pošte.

Uskrsna prigodna poštanska marka

Mali, pahuljasti, žuti pilići toliko su ušli u našu mitologiju da i kad ih vidimo u stvarnosti zapravo više nisu sasvim realna bića. Mičući sitnim krilcima na nespretnim nožicama, oni su sâmo ljupko vježbanje života, sam Uskrs. Gradski ljudi i djeca uglavnom ih vide na sajmovima, u kartonskim kutijama, ugurane jedne iznad drugih, ispod drugih, pored drugih, kumulativni pijuk i lepet. Tu su oni poput nekog paketa sreće. Oni su se naprosto rodili i s njima počinje svijet. I ne samo da su se rodili. Surađivali su na svom rođenju. Sami su probili svoju svemirsku kapsulu, ljusku svoga jajeta. Oni su izabrali ovaj svijet, obojili ga i ozvučili, i valjda je taj svijet dobar kad su se oni tako lijepo u njemu našli.

Obično se ne pitamo odakle su došli. Razglednice su nas naučile da oni i njima slični trčkaraju na zelenoj travi i zoblju zrnje i crviće. Tu ih raznježena misao obično napušta. Ali povremeno nas zatekne neka slika prenatrpanih peradarnika u kojima nema zelene travice ni crvića, u kojima tih stotine tisuća malih života ne vide sunca između jajeta i tanjura. Tamo oni zapravo više i nisu životi, nego materija koja uz lako punjenje brzo, dobro i korisno raste. Neki dan objavljena je tako fotografija kineskih višekatnica za uzgoj životinja. Nije da se i prije nismo hranili tom materijom. Ali ona je nekada bila život. Unosila je u nas i svoje sunce i svoje rano spavanje i san. Život se tih bića u nekom trenutku prekidao, kao i naš. Njihov zbog nas. Oni koji trčkaraju po zelenoj travi danas su iznimke. Što oni drugi, osim svoje patnje, danas unose u nas?

Lijepi mali žuti pilići, poput ovih na ovogodišnjoj uskrsnoj marki Hrvatske pošte, i dalje ostaju znakovi Uskrsa. Kad ih god sretnemo, izazovu radost. Ali nekako smo postali svjesni da je njihova veza s Uskrsom višeznačnija i da ne obuhvaća samo Nedjelju, nego i Petak. I da se to odnosi na cijelu Zemlju kojoj je trajno potreban Uskrs. Onako kako je nama obećano.   

Tekst u povodu izlaska nove prigodne marke napisala je akademkinja Željka Čorak.

Izvor: HP         

Pročitajte još