Nova poskupljenja hrane?

Svjedoci smo stalnog poskupljenja hrane na tržnicama, ali i u prodavaonicama i takav će se trend, nažalost nastaviti. Rezultat je to mnogobrojnih čimbenika, pandemije, klimatskih uvjeta, poskupljenja sirovine, a kod nas posebice trenutno i dalje aktualne turističke sezone i povećanja potražnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMENajviše poskupile žitarice

Stručnjaci ocjenjuju da razina inflacije u Hrvatskoj u ovoj godini još uvijek nije zabrinjavajuća, s obzirom da su uzrok rastu cijena većim dijelom vanjski čimbenici. Kao i kod svih roba, tako i kod hrane, najvećim dijelom na cijene hrane i trendove utječe ponuda i potražnja. „Cijene pojedinih kategorija hrane rastu jako brzo i značajno, no sveukupan rast cijena hrane u prvih sedam mjeseci 2021. iznosio je dva posto.” – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dodajući da bi se po predviđanjima stručnjaka te cijene do kraja godine trebale primiriti. Prema tjednim pokazateljima Ministarstva poljoprivrede ključne prehrambene namirnice poput žitarica i uljarica ipak su drastično poskupjele. Iz Udruge trgovina Hrvatske udruge poslodavaca kažu da soja sada skuplja za 100 posto, kukuruz 50 posto, pšenica i suncokretova sačma 40 posto, a sve to utječe na proizvodnju kruha, mlijeka i ulja.

Slijede nova poskupljenja

Neki prehrambeni artikli, poput kruha tek će poskupjeti, a prema najavama pekara, poskupljenje bi trebalo krenuti od rujna. Najavljeno je kako će dodatno poskupjeti i meso, no ipak je najviše poskupjelo voće i povrće. Uzor tome je nedovoljna proizvodnja istih u Hrvatskoj, ali i smanjena proizvodnja u EU zbog velikih suša, kao i poplava. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u lipnju 2021. u odnosu na isti mjesec lani zabilježene su više cijene na tržnicama i u prodavaonicama kod stolnog grožđa, breskvi, marelica, trešanja, višanja, nektarina, dinja, grejpa, rajčica, mladog luka, paprika, kupusa, kelja, mrkve, zelene salate, mladog krumpira, crvenog radića, mahuna, rotkvica, špinata i peršina. Primjerice cijena salatnih krastavaca na tržnicama u lipnju 2021 u odnosu na lipanj 2020 bila je viša 18 posto na tržnicama, a u prodavaonicama 20 posto.

Pročitajte još