Nema više izdimljavanja, kreće istraga

Sa sjednice Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije stižu umirujuće informacije. Još jučer u večernjim satima zaustavljeno je izdimljavanje na požarištu, a na vatrogasci su i dalje na terenu kako bi osigurali područje. Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić zahvalio se osobno i u ime Stožera civilne zaštite medijima na kvalitetnom i pravovremenom izvještavanju javnosti kao i na pridržavanju svih sigurnosnih mjera na samom požarištu tijekom proteklih tjedan dana.

„Što se tiče same sjednice Stožera, mi smo dobili izvješće od vatrogasaca da je stanje na požarištu danas, jednako kao i sinoć, dobro i da je situacija pod kontrolom. Kao što ste i sami mogli vidjeti, izdimljavanje je prestalo zahvaljujući tome što su dijelovi požarišta zatrpani zemljom, a dijelove su vatrogasci posljednja dva dana natapali. Kriminalističko istraživanje je započelo, pa će ubuduće sve relevantne informacije javnosti davati Općinsko državno odvjetništvo.” – istaknuo je Lukić i dodao kako se i dalje se vrši uzorkovanje tla, poljoprivrednih površina, voća i povrća, a od sutra će i Veterinarska inspekcija uzimati uzorke hrane za životinje, počinje uzorkovanje mesa, mlijeka, jaja i svih prerađevina na koje je ova katastrofa eventualno mogla utjecati.

Na novinarski upit o sastanku župana s predstavnicima radnika tvrtke Drava International, Lukić je potvrdio kako je sastanak održan u jutarnjim satima te kako je cilj sastanka bio uspostava komunikacije kako bi se radnicima naglasilo da je za Osječko – baranjsku županiju iznimno važno svako radno mjesto i kako su stručne službe Županije na raspolaganju za sve što je u okviru njihovih ovlasti.

Nema više izravne ugroze za stanovništvo

„Kao što smo jučer i najavili, danas se nastava u svim osječkim osnovnim školama, isto tako i srednjim školama čiji je osnivač Osječko – baranjska županija, odvija normalno, vrtići rade normalno, nema nikakvih poteškoća što se tiče kvalitete zraka, kontinuirano je mjerimo i analiziramo na naše 2 mjerne postaje u gradu Osijeku. Ona je u ovom trenutku prihvatljiva. Imamo nekoliko kategorija dobra, prihvatljiva, umjerena, loša, izrazito loša i iznimno loša. I inače, u uobičajenim okolnostima kvaliteta zraka u Osijeku je najčešće prihvatljiva ili umjerena, što znači da nema odstupanja od onih normalnih vrijednosti lebdećih čestica na području grada Osijeka.” – rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

Preporuke Stožera da se zbog onečišćenja u zraku građani ne zadržavaju na otvorenom više nisu na snazi.

„Nema više izravne ugroze za stanovništvo, sve službe u smislu analize tla i svih onih ostalih eventualnih posljedica će svoje odraditi i iznijeti analizu, odnosno rezultate analize kad to bude moguće i kada ti rezultati budu spremni. Što se tiče stožera, sada je situacija, mogu sa zadovoljstvom reći napokon pod kontrolom.” – dodao je Vulin.

Pročitajte još