Nedostaju zalihe pojedinih krvnih grupa, odazovite se akcijama darivanja krvi!

Trenutno stanje zaliha krvi za cijelu Republiku Hrvatsku pokazuje kako trenutno nema dovoljnih količina krvnih grupa 0- i B-, a smanjuju se i zalihe 0+ krvne grupe. Na Zavodu za transfuzijsku medicinu splitskog KBC-a smanjene su zalihe svih krvnih grupa što dovodi u opasnost izvođenje potrebnih operacija.

Hrvatski Crveni križ stoga upućuje zamolbu svim darivateljima krvi, ali i onima koji to još nisu, a imaju sve predispozicije da to budu, da se odazovu akcijama darivanja krvi na njima najbližim lokacijama. Činom darivanja krvi spašavaju se ljudski životi i ljudsko zdravlje!

Krv može dati svaka zdrava osoba:

  • starosne dobi od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70)
  • tjelesne težine iznad 55 kilograma – proporcionalno visini
  • tjelesne temperature do 37 stupnjeva
  • uz odobrenje liječnika

Muškarci mogu na klasični način dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca. Na staničnom separatoru davatelji krvi mogu češće dati jedan ili više krvnih sastojaka. Oko 10% davatelja krvi se tijekom liječničkog pregleda odbije privremeno ili trajno. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za davateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za primateljevo zdravlje. Sukladno zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj, krv mogu dati samo osobe s državljanstvom Republike Hrvatske. Na ovoj poveznici možete pronaći raspored dobrovoljnih akcija darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Našice za ovaj mjesec.

Pročitajte još