Natjecanje iz područja likovnih umjetnosti i dizajna u našičkoj srednjoj školi

 

U petak, 2. veljače 2024., održano je školsko natjecanje SŠ Isidora Kršnjavoga Našice iz područja likovnih umjetnosti i dizajna. Glavna tema natjecanja bila je moda, a učenici su kroz 3 sunčana sata istraživali, analizirali i izražavali svoje ideje o problemima globalne mode kroz kreaciju plakata za zamišljenu modnu marku, koristeći odabrane digitalne aplikacije.

Učenici su imali zahtjevan zadatak pred sobom, a smjer koji su svi slijedili bio je fokusiran na suvremene izazove u modnoj industriji. Analizirali su likovne primjere koji su progovarali o prekomjernoj proizvodnji, lošim radnim uvjetima, zagađenju okoliša, kršenju ljudskih prava, problemima konzumerizma i rodnim stereotipima u modnoj industriji, te su istraživali koncepte “brze mode” i “spore mode” ukazujući na važnost održivog pristupa u modnoj industriji. Kroz svoje su radove nastojali istaknuti važnost promišljanja o utjecaju potrošnje na okoliš te potrebu za promjenom paradigme prema održivijem pristupu modi i življenjem općenito.

Najbolji radovi se šalju na županijski krug natjecanja

Članovi stručnog povjerenstva (prof. Jelena Repinc, prof. Monika Gusić i predsjednica povjerenstva prof. Ana Štefelić) su imali težak posao vrednovanja radova na temelju stvaralačkih kompetencija i inovativnosti, razumijevanja i baratanja likovnom terminologijom, tehničkoj izvedbi te razumijevanju teme.

Izabrano je troje učenika čiji se radovi šalju na županijski krug natjecanja:

  1. mjesto: Katarina Špehar, 2. a OG
  2. mjesto: Klara Paska, 1. a OG
  3. mjesto: Laura Mikodanić, 2. b OG

Mentor svim sudionicima je prof. Ivan Hajek.

Uz izradu plakata, svaki je učenik ukratko opisao svoj proces istraživanja od ideje do realizacije koristeći se stručnom terminologijom formalne analize likovnog djela, pridodavši dubinu i kontekst svom stvaralaštvu. Organizatori čestitaju svim sudionicima na kreativnosti i iznimnom trudu koji su uložili u stvaranje svojih radova.

Izvor: SŠIK Našice, Ivan Hajek, prof.

Pročitajte još

This will close in 8 seconds