Nastavlja se širenje mreže veteranskih centara u RH

Nakon otvorenja četiri veteranska centra, nastavlja se širenje mreže veteranskih centara diljem Hrvatske te su, nakon Grada Senja, Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra s Ministarstvom hrvatskih branitelja sklopili i gradovi Krapina, Osijek i Virovitica.

Sporazume su danas u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Kao i postojeći, i novi veteranski centri koristit će se za pružanje socijalnih usluga

„Analizom potreba braniteljsko-stradalničke populacije i svih županija te potencijalnih lokacija, a imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida na tim područjima, odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika.“ – istaknuo je ministar Medved.

Zadovoljstvo odabranim lokacijama izrazili su svi gradonačelnici. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je ministru Medvedu, istaknuvši kako je odluka o izgradnji veteranskog centra Krapini još jedan pokazatelj zahvalnosti hrvatskim braniteljima toga kraja za njihov doprinos u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kazao je da je izgradnja Veteranskog centra u Osijeku jedan od projekata kojim Grad Osijek i Vlada RH partnerskom suradnjom žele osigurati dostojanstvenu skrb za hrvatske branitelje, kao i za civilne stradalnike iz Domovinskog rata, te dodao: „Siguran sam kako će nakon realizacije ovog projekta branitelji imati moderan i pristupačan centar koji će omogućiti trajnu skrb o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju“.

U ime Grada Virovitice potpisivanjem ovog sporazuma zadovoljstvo je izrazio gradonačelnik Ivica Kirin, koji je podsjetio na ulogu toga kraja i zasluge hrvatskih branitelja u obrani i oslobađanju naše domovine, zaključivši kako će veteranski centar u Virovitici biti na korist svim ratnim veteranima i stradalnicima Domovinskog rata.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. proveden je projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojega su izgrađena i opremljena četiri veteranska centra – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Sveukupno je uloženo 48 milijuna eura, od čega 85% odnosno 38,3 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u okviru tog programa za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. osiguralo sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za širenje mreže veteranskih centara na novim lokacijama, a uz Krapinu, Osijek, Senj i Viroviticu postoji mogućnost i izgradnje dodatnog veteranskog centra u Zadru.

Kao i postojeći, i novi veteranski centri koristit će se za pružanje socijalnih usluga, uključujući pružanje psihosocijalne pomoći, osnaživanja zdravlja, obrazovanja, i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i drugih korisnika definiranih zakonima i posebnim propisima.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Pročitajte još