Nastavak projekata energetske obnove uz sufinanciranje EU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEIspred zgrade I. Gimnazije Osijek danas (29. lipnja 2020. godine) župan Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak održali su završnu konferenciju povodom završetka projekta energetske obnove 35 zgrada javne namjene u Osječko – baranjskoj županiji. Na konferenciji je sudjelovao i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.

Nakon konferencije pročelnica Nataša Tramišak je u Velikoj vijećnici Skupštine OBŽ održala prezentaciju svih projekata energetske obnove zgrada koje provodi Osječko – baranjska županija, a sufinanciraju se sredstvima Europske unije te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Osječko – baranjska županija od 2017. godine realizira projekte energetske obnove zgrada u vrijednosti 178,9 milijuna kuna, pa je 2019. godine završena realizacija 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola. Njihova ukupna vrijednost je 62 milijuna kuna, od čega EU financira 34,71 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 17,93 milijuna kuna, a Županija 9,46 milijuna kuna.

 

Tijekom 2018. godine Osječko – baranjska županija, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za 35 novih projekata za energetsku obnovu zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice. Ukupna vrijednost tih projekta je 116,82 milijuna kuna, a sufinancirano je tako da Europska unija osigurava 58 % sredstava, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 25 % te Osječko – baranjska županija 17 %.

 

“Osječko – baranjska županija povukla je najviše sredstava za energetsku obnovu i realizirala najviše projekta u Hrvatskoj. Njihovom realizacijom omogućavamo kvalitetnije funkcioniranje u svim domovima za starije i nemoćne, osnovnim i srednjim školama, domovima zdravlja i Općoj županijskoj bolnici Našice, ujedno postižemo velike uštede u energentima, a time i u županijskom i državnom proračunu.” – rekao je župan Anušić.

 

Ministar Pavić je objavio kako je prošlog tjedna Osječko – baranjska županija prošla 5 milijardi ugovorenosti europskih fondova, a od toga gotovo 180 milijuna otišlo na energetsku obnovu škola i drugih javnih ustanova. Najavio je još veća ulaganja u narednom razdoblju.

Stric pivo

Pročitajte još