Našički srednjoškolci posjetili Hrvatski zavod za zapošljavanje Ispostavu Našice

U okviru nastavnog predmeta Osnove ekonomije, 12. listopada ostvarena je izvanučionička nastava učenika 4. razreda ekonomske struke. Posjetili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, javnu ustanovu koja ima ključnu ulogu u reguliranju ponude i potražnje na tržištu rada Republike Hrvatske.

Budući da se po završetku srednjoškolskog obrazovanja mogu uključiti na tržište rada, zanimalo ih je kako im u tome može pomoći Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kao budući zaposlenici, upoznali su se sa mjerama aktivne politike zapošljavanja

Stručna savjetnica, gđa. Vesna Dudjak, naglasila je da HZZ učinkovito posreduje na tržištu rada s ciljem osiguranja potrebne radne snage, postizanja pune zaposlenosti te ostvarivanja prava za vrijeme nezaposlenosti. Informirala je učenike o načinu prijave u evidenciju nezaposlenih, najtraženijim zanimanjima te posebice o provedbi sustava vaučera za obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih koji je usmjeren na stjecanje zelenih i digitalnih vještina traženih na tržištu rada s planiranim ciljem uključivanja dodatnih korisnika u obrazovanje, za što su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda do 2027. godine.

Kao budući zaposlenici, upoznali su se sa mjerama aktivne politike zapošljavanja pri čemu je naglašena obvezu nužnog aktivnog traženja posla i cjeloživotnog obrazovanja. Ohrabreni dobivenim informacijama, spoznali su opravdanost upravljanja karijerom i cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja kako bi pronašli posao na kojem će se moći ostvariti.

Izvor: SŠIK Našice, Tanja Horvat, prof. mentor

Pročitajte još