Našički srednjoškolci obilježili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

„Gdje god su muškarci i žene osuđeni živjeti u ekstremnom siromaštvu, krše se ljudska prava. Naša je svečana dužnost okupiti se kako bismo osigurali poštivanje ovih prava.”  Joseph Wresinski

Na inicijativu Josepha Wresinskog, francuskog svećenika i aktivista, a odlukom Ujedinjenih naroda iz 1993. godine, 17. listopada obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Opća skupština UN-a usvojila je Međunarodni razvojni okvir – Program 2030. koji se nastavlja na milenijske razvojne ciljeve donesene 2000. godine, a iznosi globalni okvir za iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održivog razvoja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), stopa rizika od siromaštva u 2022. godini u Republici Hrvatskoj iznosila je 18 posto, dok je u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti bila svaka peta osoba (19,9%).

Stoga su učenice 3. ekonomske struke (Judita Batrac, Nea Dakić, Katarina Gašparić, Lana Huber, Rea Kvak i Ida Vidaković) uz mentorstvo Tanje Horvat, prof., osmislile i postavile izložbu u holu Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice te provele radionicu na temu „Kako ja mogu pomoći“ kao podsjetnik na važnost suosjećanja i pružanja pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija. Budući da su stigmatizacija i diskriminacija prateće pojave, zaključile su da svako od nas može učiniti jednu od najvažnijih stvari, a to je pokazati ljudima da u takvoj situaciji nisu sami.

Izvor: SŠIK Našice, Tanja Horvat, prof. mentor

Pročitajte još