Našički srednjoškolci na 3. Hrvatskoj ekonomskoj olimpijadi

Dana 29. svibnja, u organizaciji Centra za razvoj mladih Zagreb, održana je 3. Hrvatska ekonomska olimpijada (Croatian Economics Olympiad) od 11:00 do 13:00 sati u online okruženju. Natjecali su se učenici srednjih ekonomskih škola i pokazali vještine snalaženja u svijetu odraslih i upravljanja financijama. Sudjelovalo je 208 učenika, podijeljenih u 44 tima, iz ukupno 15 škola iz cijele Hrvatske. Ujedno je ovo najveći odaziv na natjecanje do sada, što CEO čini vodećim ekonomskim nacionalnim natjecanjem koje je namijenjeno učenicima srednjih ekonomskih škola.

Na zanimljiv i interaktivan način potiče razvoj znanja u područjima ekonomije i financijske pismenosti, kao i rješavanje složenih ekonomskih problema. Učenici su tijekom dvosatne online igre Financial Literacy Game primijenili stečena znanja i vještine kroz simulaciji svijeta odraslih te upravljali financijama u 30 godina (30 razina). Svaki natjecatelj odabire jednog od ponuđenih likova te prolazi kroz život 30 godina nakon diplome. Svi likovi u igri imaju različite osobine koje utječu na njihove odluke unutar igre. Tijekom „života“ svog lika, natjecatelji se moraju naučiti kako se nositi s raznim izazovima kao što su bolesti, gubitak posla, nepredviđeni troškovi i druge situacije koje utječu na njihovu financijsku situaciju. Učenici primjenjuju svoje ekonomsko znanje, strateško razmišljanje, ali i upute, savjete i smjernice dobivene od mentora u razdoblju pripreme.

Titula ovogodišnjeg pobjednika pripala je timu EIUSOS iz Ekonomske i upravne škole Osijek

Srednju školu Isidora Kršnjavoga Našice predstavljao je tim ISIDORE’S ECONOMIC PLAYERS sastavljen od pet učenika 3. razreda ekonomske struke: Judita Batrac, Lucia Mađarević, Ida Vidaković, Katarina Gašparić i Adam Bestvina. Tim je uspješno prošao svih 30 razina u zadanom roku te ostvario 13. mjesto na nacionalnoj razini. Učenici su pripreme odradili uz mentorice Danijelu Puhanić, prof. i Lidiju Lovrić, prof.

Titula ovogodišnjeg pobjednika pripala je timu EIUSOS iz Ekonomske i upravne škole Osijek. Pobjednički tim ostvario je pravo sudjelovanja na međunarodnom natjecanju International Economics Olympiad u Hong Kongu od 22. do 31. srpnja 2024. Drugo mjesto zauzeo je tim Avengers alliance iz Srednje škole Dalj, a treće tim 187 iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar.

Izvor: SŠIK Našice, Danijela Puhanić, prof. i Lidija Lovrić, prof.

Pročitajte još