Našička srednjoškolka prva na županijskoj razini natjecanja iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2024.

Na županijskoj razini natjecanja iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna u kategoriji 2A prvo je mjesto osvojila Katarina Špehar, učenica 2. a opće gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice. Osim Katarine na natjecanju su sudjelovale i Klara Paska (1. a OG) i Laura Mikodanić (2. b OG) koje su zauzele 8. i 11. mjesto.

Glavna tema natjecanja je bila moda, a učenici su kroz 3 sunčana sata istraživali, analizirali i izražavali svoje ideje o problemima suvremene globalne modne industrije kroz kreaciju plakata za zamišljenu modnu marku, koristeći odabrane digitalne alate. Analizirali su likovne primjere koji su progovarali o prekomjernoj proizvodnji, lošim radnim uvjetima, zagađenju okoliša, kršenju ljudskih prava, problemima konzumerizma i rodnim stereotipima u modnoj industriji te su istražili koncepte „brze mode” i „spore mode” ukazujući na važnost održivog pristupa.

Kroz svoje su radove nastojali istaknuti važnost promišljanja o utjecaju potrošnje na okoliš te potrebu za promjenom paradigme prema održivijem pristupu modi i življenjem općenito. Uz izradu plakata, svaki je učenik ukratko opisao svoj proces istraživanja od ideje do realizacije koristeći se stručnom terminologijom formalne analize likovnog djela. Mentor učenicima je prof. Ivan Hajek.

Državno će povjerenstvo do kraja mjeseca prosuditi koji će od pobjednika sa županijskih razina pristupiti državnom krugu natjecanja. Sve radove koji su se plasirali na županijsku razinu natjecanja možete vidjeti na poveznici https://bit.ly/LiK24

Izvor: SŠIK Našice, Ivan Hajek, prof.

Pročitajte još