Našička srednjoškolka Lea Jakobek najbolja na međunarodnom natjecanju „Poslovni izazov zapadnog Balkana”

Od 25. do 27. travnja 2023. održano je finale natjecanja srednjih škola „Poslovni izazov Zapadnog Balkana“, natjecanje u poduzetničkim vještinama. Na njemu su sudjelovali učenici koji su bili najbolji na državnim natjecanjima u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Natjecanje se održavalo u Crnoj Gori u Ulcinju, u hotelu „Otrant“, a u organizaciji Dostignuća mladih u Crnoj Gori i Dostignuća mladih u Srbiji.

Iz svake države stiglo je po 20 najuspješnijih učenika te ih je organizator slučajnim odabirom rasporedio u timove na način da u svakom timu budu četiri člana i to iz svake države po jedan. Iz SŠIK Našice to je bila učenica 3. razreda ekonomske struke Lea Jakobek, čija je mentorica bila prof. Vesna Dudjak. Zbog spriječenosti mentorice, pratnja učenici na putovanju i natjecanju bila je prof. Snježana Gretić.

Trebalo je pronaći način kako platforme poput ChatGPT-a učiniti važnim alatom za razvoj ljudskih sposobnosti

Natjecanje je otvorio Darko Radičanin, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji, a učenike su pozdravili i ostali organizatori natjecanja, kao i predstavnici država sudionica koji su učenicima poželjeli sreću i uspjeh u rješavanju poslovnog izazova.

Timovi su dobili zadatak osmisliti proizvod/uslugu koja će sačuvati osnovna funkcionalna znanja čovjeka u vremenu umjetne inteligencije, tj. pronaći način kako umjetna inteligencija može pomoći u očuvanju i poboljšanju ljudskih vještina. Trebalo je pronaći način kako platforme poput ChatGPT-a učiniti važnim alatom za razvoj ljudskih sposobnosti, a ne za njihovo gašenje.

Lea i njezin tim osmislili su i detaljno razradili poslovnu ideju – platformu koja bi sadržavala sveobuhvatne podatke o zaposlenicima bilo koje struke na jednom mjestu, a korisnici bi sami birali koji profil im odgovara (najskuplji, najjeftiniji, najbliži radnik i sl.). Na taj bi način umjetna inteligencija bila alat u službi čovjeka.

Ocjenjivački tim koji se sastojao od četiri člana (iz svake države sudionice po jedan) poslušao je svih 20 prezentacija te je ocijenio poslovnu ideju Leinog tima kao najbolju. Tako su Lea i njeni novi prijatelji u žestokoj konkurenciji od 20 timova, ukupno 80 učenika, osvojili prvo mjesto i postali pobjednici ovog međunarodnog natjecanja. Velike čestitke Lei na uloženom trudu, marljivom radu, kreativnosti i osvojenom prvom mjestu!

Izvor: SŠIK Našice, Snježana Gretić, prof.

Pročitajte još