Regija – Ustrojena moto skupina za nadzor prometa

policija6_4_1a

Uz pješake i bicikliste vozači i putnici na mopedima i motociklima ubrajaju se u najugroženije skupine sudionika cestovnog prometa. O ovome svakako svjedoči podatak da je 2011. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske ukupno stradalo 209 biciklista, mopedista i motociklista od kojih su nažalost i sedmorica poginula. Osim neporeznih, najčešće vozača automobila, za znatan broj nesreća krivi su i sami vozači nabrojanih skupina. Nažalost jedan broj mopedista i motociklista, iako u znatno manjem broju nego ranije, i nadalje ne koristi zaštitnu kacigu pri sudjelovanju u prometu.

Kako bi obilježili početak motociklističke sezone i upozorili bicikliste, mopediste i motocikliste ali i druge sudionike u prometu na opasnosti koje im prijete u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj 4. travnja formirana je odabrana skupina za nadzor prometa sastavljena isključivo od policijskih službenika koji će službu obnašati na motociklima. Naime, 15 iskusnih motociklista ustrojenih u moto skupinu započelo je s intenzivnim nadzorom prometa i to s naglaskom na one dane i vremena kada je za očekivati veći moto promet i nažalost počesto grubo kršenje prometa.

policija6_4_2a

Sama skupina ustrojena je postrojavanjem policijskih službenika s motociklima u dvorištu Policijske uprave, a smotru je izvršio prvi prometni policajac u Hrvatskoj načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova Boris Orlović. Nakon smotre održan je kraći radni sastanak načelnika Orlovića sa zamjenikom načelnika PU osječko-baranjske Dariom Dasovićem, načelnicom Sektora policije PU osječko-baranjske Vericom Križić te načelnicima prometne policije PU osječko-baranjske Berislavom Horvatićem i Borislavom Vukušićem na kojem su prisustvovali i svi motociklisti novoustrojene skupine. Obzirom da je načelnik Orlović iskusan policijski motociklist kolegama motociklistima iznio je svoja iskustva, taktiku i metode postupanja pri radu sa službenim motociklima. Načelnik Orlović ujedno je predao i informatičku opremu s kojom će se služiti policijski službenici u nadzoru prometa. Naime, predana prijenosna računala, nabavljena iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnoga prometa, omogućavaju  vršenje svih provjera vozača na mjestu zaustavljanja kao i ispis potrebne dokumentacije i znatno poboljšavaju efikasnost rada.

Na kraju sastanka upućena je poruka vozačima osobnih automobila kao i drugih vozila sa četiri ili više kotača, širom otvorite oči, a motociklistima i mopedistima poruka, kaciga na glavu, a razum u glavu.

policija6_4_3a

Izvor: http://osjecko-baranjska.policija.hr

Pročitajte još