Našice – Tjedan Slovačkih knjižnica

knjiznica22_3_1a

SREDIŠNJA KNJIŽNICA SLOVAKA U RH NA IZLOŽBI U SLOVAČKOM MARTINU

SLOVAČKA NACIONALNA KNJIŽNICA U MARTINU 26. ožujka 2012. svečano započinje TJEDAN SLOVAČKIH KNJIŽNICA.

Tom prilikom, kao uvodni sadržaj, u pripremi Odjela za povijest knjižne kulture Slovačke nacionalne knjižnice Martin (mr. Gabriela Hamranová) bit će otvorena izložba SLOVAČKE KNJIŽNICE U INOZEMSTVU, na kojoj je zastupljena i Središnja knjižnica Slovaka u RH.

Izložbi će prisustvovati tročlana delegacija koja će predstavljati slovačku manjinu iz Hrvatske: ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice mr.sc. Blaža Pavlović-Radmanović, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj mr. Ružica Vinčak i predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj prof. Andrija Kuric.

Službeni put u Slovačku predstavnici našičke Knjižnice iskoristit će za dopunu fonda i nabavku nove knjižnične građe, kao i proširenje suradnje Središnje knjižnice Slovaka u RH sa Slovačkom nacionalnom knjižnicom.

**********

 

PREDSTAVLJANJE IZDANJA SAVEZA SLOVAKA

Povodom Mjeseca slovačke knjige 2012., Središnja knjižnica Slovaka predstavit će na godišnjoj skupštini Saveza Slovaka u Hrvatskoj, 24. ožujka u Markovcu Našičkom, njihova knjižna izdanja iz 2011. godine.

Riječ je o jednom od najplodnijih izdavača literature na slovačkom jeziku u Hrvatskoj. Savez Slovaka u posljednjih je 20 godina izdao oko 60-tak publikacija koje slovačka knjižnica uredno uvodi u svoju zavičajnu zbirku CROSLOVACIKA.  Kako Središnja knjižnica Slovaka aktivno prati, bilježi ili sudjeluje u svim izdavačkim aktivnostima vezanima uz slovačku manjinu u našoj zemlji, u suradnji sa Savezom Slovaka dogovoreno je da se i službeno prezentiraju njihove publikacije izdane prošle godine.

Izdavačku djelatnost Saveza Slovaka u 2011. predstavit će ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Blaža Pavlović-Radmanović i voditeljica Središnje knjižnice Slovaka Ružica Vinčak, uz sudjelovanje predsjednika Saveza Slovaka i glavnog urednika svih izdanja prof. Andreja Kurica.

Riječ je o 9 naslova, većinom dvojezičnih izdanja, među kojima su zastupljene razne vrste publikacija – od monografija, zbirki pjesama do stručne metodičke literature i radnih listova za učenike koji njeguju slovački materinski jezik u osnovnim školama.

Sva izdanja Saveza Slovaka sastavni su dio zavičajne zbirke Središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj CROSLOVACIKA i dostupne javnosti.

(Tekst: Ružica Vinčak)

Pročitajte još