Najavljen Festival Zemlja bez granica – Izazov(i) svijet

Obiteljski festival Zemlja bez granica i ove će godine biti održana u svojemu uobičajenom terminu tjedan dana prije početka nove školske godine, od 26. do 30. kolovoza u osječkoj Tvrđi. Festivalski naslov Izazov(i) Svijet u svoj će sadržaj uključiti teme i aktivnosti svih dosadašnjih Zemalja bez granica, uz mnoštvo novih i zanimljivih događanja, te će na taj način obilježiti 20. obljetnicu od prvog održavanja ovog osječkog obiteljskog festivala.

Glavni organizator, Udruga Breza, koja je ujedno i idejni kreator i osnivač Zemlje bez granica, festival organizira u partnerstvu s Osječko – baranjskom županijom, Gradom Osijekom, Turističkom zajednicom grada Osijeka te drugim donatorima i partnerima.

Tvrđa će postati vježbalište i učionica za djecu i mlade

Tako je održana konferencija za medije u Tvrđi, na središnjoj lokaciji svih festivalskih događanja kod Vodenih vrata, na kojoj su sudjelovali Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, Goran Bošković, voditelj Festivala, Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport u Osječko – baranjska županiji

„Prije 20 godina djeca koja su sudjelovala na prvim radionicama sada su voditelji i volonteri na Zemlji bez granica. Udruga Breza je odgojila nekoliko generacija, a posebno me veseli što će se ove godine Festival održati na obnovljenim ulicama Tvrđe. Termin je izvrstan, tjedan dana prije početka školske godine kad su se već svi vratili s godišnjih odmora i polako se pripremaju za školu. U ovoj godini Grad Osijek je za Zemlju bez granica izdvojio 30.000 eura, što je do sada najveći iznos. Uz to Grad će biti i pokrovitelj što znači da će pokriti i neke druge troškove koji neće doći na teret organizatora, a sve gradske tvrtke od Vodovoda, Tržnice, Unikoma bit će na raspolaganju organizatorima u pripremi i tijekom Festivala.” – rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

„Osječko – baranjska županija ima veliku čast, ali i obvezu biti partner udrugama poput Breze i našim školama. Prečesto izvrsnost ostaje unutar odgojno-obrazovne ustanove, nije dovoljno vidljiva, a naš je zadatak potaknuti ih kako bi tu izvrsnost proširili na cijelu zajednicu.” – rekla je Tatjana Turalija, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport u Osječko – baranjska županiji.

Većinu od 30-ak planiranih radionica za sve dobne skupine djece, mladih i odraslih, što uključuje i djecu i mlade s posebnim potrebama, realizirat će 10-ak osnovnih i srednjih škola s područja Osječko – baranjske županije, dok će im se u samoj završnici 30. kolovoza pridružiti i nekoliko škola/klubova/društava/pojedinaca i uličnih zabavljača iz Hrvatske, Mađarske, Ukrajine i Švicarske.

Od 26. do 29. kolovoza tijekom prijepodnevnih sati i u kasnijim poslijepodnevnim terminima, Tvrđa će postati vježbalište i učionica za djecu i mlade koji će kroz ta četiri dana pohađati izabrane radionice i zajedno sa 60-ak voditelja stjecati nova znanja i vještine poput cirkuskih vještina, hodanja na štulama, izviđaštva, kuhanja po srednjovjekovnim receptima, plesnih koreografija, filmskoga make-upa, zaboravljenih pisama, crtanoga filma u kojemu su glavni likovi polaznici radionica, dječjega orkestra, vesele bolnice te starih zanata i igara, rekla je Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza.

Radionice će se prema rasporedu koji će u kolovozu biti dostupan i na web stranici Festivala (www.zemljabezgranica.com) održavati na vanjskim i u unutrašnjim prostorima unutar Tvrđe (Ekonomska i upravna škola Osijek – mala zgrada, Gradske galerije Osijek – Galerija Waldinger, HDLU istok Osijek, Isusovačka klasična gimnazija Osijek, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, Stara pekara te livada oko Vodenih vrata).

Sva događanja kao i radionice besplatni su za sve sudionike i posjetitelje

Najvažnije događanje Festivala je njegova završnica koja je planirana 30. kolovoza u večernjim satima kada će sve naučene vještine i sve što su izradili zajedno sa svojim voditeljima, polaznici djeca i mladi predstaviti u tzv. Snovogradu ulicama Tvrđe.

„Paralelno dok se od 26. do 29. kolovoza radionice budu održavale u Tvrđi, u predvečernjim i večernjim satima u Tvrđi će se održavati i tribine, predstave i koncerti uz neizostavni food corner lokalnih ugostitelja. Kreativno osmišljena događanja povezali smo s nekoliko tema: turizmom, komunikacijama, sportom, znanjem i djecom, a od gostiju izdvajamo Mihovila Španju, Ellu Dvornik, Ivanu Mišerić, Malajskog tapira, Krešimira Mišaka, Krešimira Sučevića Međerala + gosti iznenađenja te predstavu Casablanca Maria Battifiace i Irene Grdnić te koncerte Veje, Dine Jelusicka, Gradskih bitangi i Hornbox-a.” – najavio je voditelj Festivala Goran Bošković.

Iako Festival službeno završava 30. kolovoza u večernjim satima, u subotu 31. kolovoza u ranim jutarnjim satima održat će se Festivalska tradicionalna utrka građana na 5 kilometara pod nazivom Jutarnja petica. I ove godine sredstva od kotizacije bit će namijenjena u humanitarne svrhe, a sve posjetitelje očekuju Festivalski startni brojevi i medalje te nagrade za različite kategorije. Utrku  zajednički organiziraju Udruga Breza i Run4Fun uz podršku tvrtke bio&bio.

O Brezi:

Udruga Breza je 2016. za producentski album pjesama za djecu ‘Mjesto za mene’ nastalih tijekom Festivala, osvojila PORIN u kategoriji najbolji album pjesama za djecu. Na albumu su sudjelovali: Meri Jaman, Anita Valo, Jelena Radan, Aljoša Šerić, Osječki Zumbići, Goran Bošković, Viktorija Novosel, Pavle Miholjević, Jure Ferina, Matko Petrić, Ivica Lučić, Iva Šalić, Ana Stanković, Kreativne Ovčice i Menart. Festival je 2023. godine dobio posebno priznanje za inovativni razvoj u sklopu godišnjih međunarodnih nagrada Montessori Global Education Awards u Londonu. Udruga Breza za razdoblje od 2024. do 2027. godine, zahvaljujući među ostalim i Festivalu, nosi oznaku Sustava kvalitete neformalnih obrazovnih programa.

Pročitajte još