Nacionalni je dan slabovidnosti

Ambliopija ili slabovidnost je smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija (vidne oštrine, percepcije kretanja, osjećaja dubine prostora, razlikovanja kontrasta), a bez prisutne vidljive bolesti oka. Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku.

Oko je organ koji poput antene prima svjetlosne podražaje, dok se stvarna slika svijeta koji gledamo oblikuje u vidnom dijelu mozga. Uzrok razvijene ambliopije nije u oku, već u mozgu – u izostanku dozrijevanja vidnog dijela mozga zbog nedovoljne vidne stimulacije. U 7. godini života djeteta razvoj vidnog dijela mozga gotovo je u cijelosti završen. Djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida, a roditelji je ne mogu zamijetiti.

Zakasni li se s liječenjem slabovidnosti, dijete više neće moći jasno vidjeti

Rizični čimbenici za nastanak ambliopije su u više od 90% slučajeva izražene refraktivne greške i strabizam (škiljavost, bijeg oka). Postoji li refraktivna greška, tada je potrebna korekcija naočalama ili kontaktnom lećom. Ponekad je potrebno i flasterom prekriti zdravo oko kako bi se poticao razvoj vida slabovidnog oka. Liječenje traje do postizanja za dob odgovarajuće vidne oštrine, a to je u pravilu moguće do 7. godine života. Zakasni li se s liječenjem slabovidnosti, dijete više neće moći jasno vidjeti jer vidni dio mozga u ranom periodu rasta i razvoja nije bio stimuliran jasnom i oštrom slikom svijeta koji nas okružuje, stoga nije i neće biti razvijen.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, dok je u siječnju 2016. godine ministar zdravstva donio odluku o uspostavi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. 20. lipnja 2016. godine je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o proglašenju 12. rujna Nacionalnim danom ambliopije. U sklopu programa, djeca u dobi od četiri godine dobivaju poziv na kućnu adresu s točno određenim datumom, vremenom i mjestom pregleda. Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdaniji je za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom na to da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka. Detaljnije informacije o provedbi Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti dostupne su putem sljedeće poveznice.

Pročitajte još