Na završnoj konferenciji u Osijeku predstavljeni rezultati projekta Inklutour

U sklopu projekta Inklutour, koji je započeo 11. ožujka 2022. te će trajati sve do 11. studenog 2023. godine, održana je završna konferencija u osječkoj Staroj pekari na kojoj su predstavljeni rezultati svih provedenih aktivnosti na projektu, a koje je predstavila voditeljica projekta Bogdanka Ćudić Vilić. Završnu konferenciju ovoga projekta, čiji je nositelj Pučko otvoreno učilište Osijek, dok su projektni partneri turistička agencija ORA-TOURS, Ugostiteljsko – turistička škola Osijek i Inkluzivna kuća Zvono, podržali su i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, kao i savjetnik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mario Burek.

Inklutour je kroz 20 mjeseci provodio razne aktivnosti i to na području Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije u koje su bili uključeni brojni stručnjaci, udruge iz navedenih županija, kao i brojni predavači i mentori, ali i pružatelji usluga u turizmu.

Inklutour je kroz svoje aktivnosti povećao zapošljivost i integraciju na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva kod 130 osoba s invaliditetom

Tako su kroz projekt osmišljena, razvijena i provedena dva programa obrazovanja za osobe s invaliditetom, svaki u trajanju od 120 sati i to za Voditelja/icu inkluzivnih turističkih sadržaja i Voditelja/icu inkluzivnih slobodnih aktivnosti u turizmu. Navedene programe uspješno je završilo 43 nezaposlene osobe s invaliditetom za koje su osmišljeni, izrađeni i distribuirani posebni priručnici za svaki obrazovni program. Također, priručnici su izrađeni i za predavače.

U sklopu projekta uspješno su unaprijeđena i provedena dva neformalna obrazovna programa, svaki u trajanju od 56 sati, naziva „Soft skill akademija“ i „Digitalne kompetencije“ koje je vodila Sanja Kovačić, voditeljica neformalnih edukativnih programa. Programi su provedeni i za osobe s invaliditetom, ali i za predavače i mentore s ciljem poboljšanja komunikacijskih vještina i digitalnog znanja. Navedene programe uspješno je završilo 54 osobe s invaliditetom te 24 predavača i mentora.

Tijekom trajanja projekta Inklutour, omogućena je i psihosocijalna podrška osobama s invaliditetom, na grupnoj i individualnoj razini, kroz koju je prošlo 130 osoba s invaliditetom, a također je omogućeno i profesionalno usmjeravanje na kojoj je sudjelovalo ukupno 54 osobe s invaliditetom.

No, uz mnoštvo edukativnih aktivnosti, održano je i ukupno 19 promocijskih aktivnosti koje je organizirala i vodila Martina Papak, PR stručnjakinja na projektu, s ciljem promoviranja inkluzije u društvu i na tržištu rada i to kroz razne festivale, sajmove, radionice, seminare, javne okrugle stolove te predavanja i konferencije. Također, izrađena je i posebna mobilna aplikacija „DIGITALNI – BAR CODE ITINERER“, namijenjena upravo osobama s invaliditetom, a koja pruža pregled svih najvažnijih turističkih atrakcija u gradu Osijeku s detaljnim opisom, ali i informacijama o pristupačnosti određenih lokaliteta, muzeja ili kazališta.

Ovim projektom se kontinuirano radilo na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti po pitanju inkluzije osoba s invaliditetom, ponajviše kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem stvaranja bolje zajednice i pristupačnijeg okruženja.

Projekt Inklutour financiran je iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i to u ukupnom iznosu od 2.316.445,32 HRK, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”.

Pročitajte još