Na snazi redovne mjere obrane od poplava

Obnašatelj dužnosti župana i načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić obišao je danas (9. lipnja 2024. godine), zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom VGO za Dunav i donju Dravu Željkom Kovačevićem, nasip na Dunavu kod Batine, gdje se očekuje vrhunac vodnog vala u sljedećih nekoliko dana.

„Poučeni iskustvom iz kolovoza prošle godine i visokim vodostajem rijeke Drave, danas smo na terenu u Batini, a za sutra smo sazvali sjednicu Stožera CZ OBŽ na kojoj ćemo ponovno sagledati stanje vodostaja Drave i Dunava i shodno tome donositi određene mjere. Za sada je situacija dobra, u gradu Osijeku, osim izljevanja na lijevu obalu ne bi trebalo biti većih problema, međutim ništa nećemo prepuštati slučaju i pomno ćemo motriti stanje iz dana u dan. Ovim putem apeliram i na sve sugrađane, kupače, vozače brodica i skutera da budu posebno oprezni jer rijeke su ćudljive i opreza nikad dosta.” – upozorio je Lukić.

Iznimno visok vodostaj Dunava utjecat će na uspor rijeke Drave

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako očekivani vodni val ne bi trebao značajnije ugroziti područje Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije.

„Sukladno prognozama i očekivanjima i nadalje imamo porast Dunava na ulaznom profilu u Republiku Hrvatsku, u Batini. Uspostavljene su redovne mjere obrane od poplava, a očekuje se porast vodostaja u sljedećim danima, sa današnjih 574 centimetara na oko 600 centimetara. Međutim ta visina neće zahtijevati mjere više od redovnih, odnosno neće biti potrebno proglašavati izvanredne mjere obrane, a i ovim putem možemo umiriti javnost, da ovaj vodni val koji dolazi iz Njemačke neće značajnije ugroziti naše područje. Iznimno visok vodostaj Dunava utjecat će na uspor rijeke Drave, čiji će vodostaj porasti u gradu Osijeku, na oko 350 centimetara. Ipak, sve navedeno ne bi trebalo značajnije ugroziti područje Baranje, grad Osijek ili Vukovar, ali sve ekipe su na terenu, radimo zajedno sa Stožerima CZ Osječko – baranjske županije i Vukovarsko – srijemske županije i siguran sam da ćemo tijekom sljedećeg vikenda uspješno ispratiti vodni val iz Hrvatske.” – kazao je Đuroković. Objasnio je kako je povoljna okolnost što rijeka Drava nema veliku protoku uzvodno od Osijeka, a visok vodostaj u gradu uzrokovan je isključivo zbog visokog vodostaja Dunava.

Pročitajte još