Našice – Vandalizam, alkohol i nasilje među mladima

Podršku Klubu „Impact“ kontakt policajci

Tijekom mjeseca prosinca 2012. godine Policija u zajednici Policijske postaje Našice i Odjel prevencije PU osječko-baranjske provodila je preventivni projekt „Vandalizam, alkohol i nasilje među mladima“.

Projekt su provodili kontakt policajci a provodio se u osnovnim školama na području Policijske postaje Našice, gdje su bili uključeni učenici i roditelji učenika 7. i 8. razreda.

Svrha projekta je da se edukativnim predavanjima kontakt policajaca ukaže na štetnost svih oblika devijantnog ponašanja kod mladih poglavito vandalizma, konzumacije alkohola i nasilja među mladima. Isto tako svrha je upoznati mlade ljude i cjelokupnu javnost o nužnosti reagiranja na vandalizam, konzumiranje alkohola mladih te nasilje među mladima i educirati mlade o posljedicama konzumiranja alkoholnih pića te pokušati promijeniti stav o nasilju.

  Učenicima i roditeljima održana su edukativna predavanja na kojima su upozoreni na rizična ponašanja koja se svakodnevno događaju i u našem gradu te o posljedicama koje mogu nastupiti takvim ponašanjem.

Istina je da su učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola skloni konzumiranju cigareta, alkohola pa čak i opojnih sredstava te da se pojedinci učestalo druže s starijim osobama koje su već obilježeni kao počinitelji kaznenih djela i prekršaja.

Život u sredinama koje negativno utječu na razvoj učenika iste dovode često u razne oblike delikventnih situacija kao što su agresivno ponašanje u školi (tuča, odgovaranje i svađanje sa nastavnicima i profesorima, ometanje nastave i sl.), narušavanje javnog reda i mira, vandalizam i nasilničko ponašanje.

Klub slobodne borbe „Impact“ u Našicama u društvu policije u zajednici

Provedbom preventivnog projekta očekuje se djelovanje na mlade kako ne bi došlo do činjenja kaznenih djela i prekršaja ili bi ih se svelo na najmanju moguću razinu te doprinos senzibiliziranju javnosti na probleme mladih i nužnost reagiranja na nasilje među mladima te potrebu njegova prijavljivanja. Održanim edukativnim predavanjima očekuje se povećanje sigurnost mladih i drugih građana u lokalnoj zajednici te da će učenici postati svjesni da za svoje negativne i štetne postupke u zajednici moraju snositi odgovornost.

 

  Također je Policija u zajednici u sklopu navedenog preventivnog projekta dana 10.01.2013. godine prisustvovala treningu članova Kluba slobodne borbe „Impact“ u Našicama te na taj način pružila podršku radu kluba i njegovim članovima koji su članstvom u Klubu odabrali pravi način za provođenje svoga slobodnog vremena. Bavljenje sportom i treniranje idealan je način da se mladi ljudi maknu od ulice te od provođenja vremena u ugostiteljskim objektima, pred računalima i ostalog nezdravog načina života.

 

  Podršku Klubu „Impact“ kontakt policajci pružili su poradi utjecaja na mlade da se bavljenjem borilačkim vještinama kao sportom može suspregnuti potreba za nasilničkim ponašanjem, tj. nasiljem među mladima i vandalizmom koji su pojava svakoga vikenda prilikom noćnih izlazaka, te se mladi uključivši u ovakav način provođenja slobodnog vremena mogu riješiti potrebe za agresivnim ponašanjem na ulici. 

 

  Trener kluba KSB “Impact” Našice Stjepan Paska je rekao kako je suradnja sa policijom u zajednici na visokom nivou te da ovakva druženja dobro dođu i klubu i policiji.

“Već prije smo naglašavali kako naš klub promovira prvenstveno sport i druženje, a ni u kom slučaju nasilje. U našem klubu se nalaze i stariji i mlađi članovi kojima je prvenstveno u cilju zdrav život i rekreacija, a naravno imamo i članove koji žele postići i nešto više na raznim natjecanjima. Tako ćemo već 16.2. ove godine sa nekoliko naših predstavnika nastupiti na natjecanju u Belom Manastiru. Isto tako se nadamo kako ćemo i ove godine predstavljati naš grad Našice i na ostalim prestižnim turnirima u Hrvatskoj. Ovim putem se zahvaljujem djelatnicima Policijske postaje Našice i nadam se kako će se naša suradnja i dalje ovako kvalitetno razvijati.”

{module Adsense 300×250 – slika} {module Adsense 300×250 – slika}

Pročitajte još

This will close in 8 seconds