Našice – Otvoren mini pogon Pčelarske zadruge

Našice - Otvoren mini pogon Pčelarske zadruge

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Našicama je danas otvoren mini pogon za proizvodnju pčelinje pogače i satne osnove, a u ovom pogonu će za sada raditi 4 novouposlena radnika. Vrijednost ove investicije je oko 350.000 kuna, od čega je 200.000 kuna osiguralo Ministarstvo poduzetništva i obrta u sklopu projekta Zadružno poduzetništvo. 

pcelari27 3 2aNekoliko riječi o otvorenju pogona rekao je predsjednik Skupštine Pčelarske zadruge Antun Dalšašo:

“Posebno bih htio pozdraviti naše zadrugare, a i naše drage goste, među ostalima župana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića, gradonačelnika Našica Krešimira Žagara i sve ostale uvažene goste. Naša zadruga je osnovana 2007. godine, a inicijativa o osnivanju ove zadruge potekla je od tadašnjeg župana, koji je inicirao da se mi pčelari na području naše županije dogovorimo i da zajednički nastupamo. Rezultat takve sugestije je bilo osnivanje županijskog saveza koji je kasnije inicirao osnivanje i ove zadruge te klastera pčelarstva. Zadruga je u svom početku djelovala privatno u jednoj kući, da bi kasnije preselili na veletržnicu, a danas se nalazimo u Biosu (op.ur. Osječki poduzetnički inkubator) sa dijelom koji obuhvaća različita punjenja meda, veleprodaju, maloprodaju i trgovinu. Već pri osnivanju zadruge razmišljali smo i o proizvodnji i to baš o trenutnim proizvodima, poput satne osnove i medne pogače.”

 

Dalšašo je rekao kako su pri realizaciji pogona imali pojedinih poteškoća, koje su ipak uspjeli riješiti zahvaljujući braniteljskom fondu, te su u zadruzi uspjeli osigurati opremu vezanu za punjenje meda, a tada su veliku pomoć dobili i od županije.

“Ovaj pogon Pčelarske zadruge koji danas otvaramo realizirali smo u suradnji sa nadležnim ministarstvima, županijom i posebno gradom Našicama,  koji nam je zaista pružio veliku pomoć, i to pružajući nam po najpovoljnijim uvjetima na raspolaganje ovaj prostor do različitih oblika pomoći kako bi došli do ovoga gdje smo sada. Ovdje proizvodimo pčelinju pogaču, za koju smo ocijenili da je nedostatna i to ne samo na području naše županije nego i šire, a obrađujemo i pčelinji vosak. Ono što mogu reći je da su se svi pčelari koji su kupili naš proizvod i vratili. To jasno govori da imamo kvalitetan proizvod koji je potreban našim pčelarima. Ujedno se zahvaljujem svima koji su nam pomogli na bilo koji način da ostvarimo ovu prvu fazu realizacije ovog pogona, druga faza bi trebala biti punionica, dekristalizacija, homogenizacija, pakiranja za ugostitelje, kao i pakiranje različitih staklenki za šire tržište. Na pragu smo zatvaranja i te financijske konstrukcije i vjerujemo da ćemo jako brzo i ovaj dio pustiti u pogon. Unatoč krizi mi pčelari smo uspjeli osigurati 4 radna mjesta što je u odnosu na druge zadruge jako puno. Mi se nadamo da ćemo s obzirom na pogođeni proizvod i dalje povećavati broj zaposlenih, a isto tako vjerujem da ćemo i dalje imati podršku svih vas za ostvarivanje ovih naših zamisli.” – naglasio je  Antun Dalšašo.

pcelari27 3 3a 

Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu HGK-Županijske komore Osijek, istaknuo je kako ovaj pogon može služiti kao primjer ostalim pčelarima u regiji i Hrvatskoj: “Izuzetno mi je drago kada se otvara ovakav jedan proizvodni pogon koji ima i određeni broj zaposlenih u ovako teškoj gospodarskoj situaciji. Proizvodnja je osnovica razvoja društva i čuvanje i stvaranje novih radnih mjesta. Sama ideja od osnivanja udruge, zadruge te stvaranja jedne cjeline u hHrvatskoj proizvodnji je okosnica budućeg razvoja pčelarstva na ovim područjima Republike Hrvatske. Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva, odnosno pčelari sa prostora istočne Hrvatske su glavna okosnica razvoja te djelatnosti. Nadam se da će ovaj projekt zaživjeti te da će se županija, gradovi i komora založiti i dati jednu širu potporu da naš med dobije i određene oznake za kvalitetu, te da bude prepoznatljiv u EU.”

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2013/3mjesec/27/v2{/gallery}

Zadovoljstvo otvorenjem pogona je izrazio i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar: “Doći i do ovog objekta gdje se danas nalazimo je bio vrlo trnovit put kao i početi proizvoditi ovaj vrlo važan proizvod. Ti je bitan segment za nastavak pčelarske proizvodnje u koju su pčelari kao članovi dali sve od sebe. Ovo je samo jedan trenutak i kraj teškog koraka, a nastavak mnogih koji su pred pčelarima, ali i nama kao grada, županije, komore i svih nas prisutnih. Moramo im omogućiti kako bi nastavili stvarati tu satnu osnovu i pčelinju pogaču, ali i kako bi je i uspješno plasirali te time učvrstili položaj pčelarstva u Našicama, kao i radna mjesta koja će se upravo ovdje, sa ovim pogonom, i otvoriti. Možemo Imamo i viziju u kojoj se nadamo da će se ovaj mali pčelarski centar pretvoriti u jedan veći u našoj industrijskoj zoni i da će Našice od malog centra postati velikim, zahvaljujući upravo ovoj pčelarskoj zadruzi i pčelarskoj udruzi u Našicama.”

 

Kao jedan od uzvanika pri otvaranju pogona pčelarske zadruge došao je i župan Vladimir Šišljagić, koji je rekao: “Ovo je još jedan dobar iskorak u kvaliteti proizvodnje nečega što je u pčelarstvu prepoznato kao kvaliteta, a to su ove pčelinje pogače i pčelinje osnove, 4 nova zaposlenika te trud i velika zaljubljenost u pčelarstvo, prepoznavanje kvalitete, edukacije koje su pčelari dosada provodili te i dalje provode. Preko pučkog učilišta smo organizirali da se zanimanje pčelara upisuje u radnu knjižicu i ja se nadam da su pčelari prepoznali kvalitetu tog cijelog programa, ali i oni sami su za to najzaslužniji putem svojih sugestija i interesa. Želim naglasiti da je i ovo postrojenje rezultat zajedničkog djelovanja između  pčelara i zadrugara, grada Našica, Osječko – baranjske županije i nadležnog ministarstva.  Voljom, željom, htjenjem i motivacijom nastao je ovaj, neki bi rekli, mali proizvodni pogon, ali iz kojeg izlaze zapravo kvalitetni proizvodi. Ja vjerujem da će ti proizvodi svojom vrhunskom kvalitetom naći mjesto na tržištu i uspješno konkurirati na Europskom tržištu.”  

{module Banner – Felga}   {module Banner – Wash&Go}

Pročitajte još

Učitavanje...