Muškarci, sretan vam vaš dan!

Međunarodni dan muškaraca slavi se danas, 19. studenog, a inauguriran je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Studeni je tradicionalno važan mjesec za muškarce. Obilježava se u svijetu kao Movember, odnosno mjesec osviještenosti o muškom problemu – raku prostate. Uz Movember, 19. studeni mnoge udruge koriste za slavljenje pozitivnog doprinosa muškaraca obiteljima, zajednicama i svijetu.

Fokus na muškom zdravlju

Obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca uspostavljeno je sa ciljem fokusiranja populacije na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora. Prema statistici muškarci u prosjeku umiru četiri godine ranije nego žene, sedam od deset žrtava ubojstva pripada muškoj populaciji, a prema istraživanjima muška je populacija više izložena i riziku samoubojstva. Nažalost, 96 posto slučajeva ljudi koji umiru na poslu, su muškarci.

Movember

Uz današnji dan, i cijeli mjesec studeni u svijetu je posvećen muškarcima i njihovom zdravlju. Pokret Movember potiče muškarce na puštanje brade i brkova, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti muškog zdravlja i preventivnih pregleda. Rak prostate je po učestalosti drugi najčešći rak u muškoj populaciji, dok je rak testisa najčešći oblik raka kod muškaraca u dobi između 15. i 34. godine. Movember je pokret koji je krenuo 2003. iz Australije i do danas se proširio na cijeli svijet, pa i na Hrvatsku.

Više informacija možete potražiti na ovoj poveznici.

Stric pivo

Pročitajte još