„Mogućnost za bolju budućnost“ – Održana konferencija o udomiteljstvu

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, danas (15. lipnja 2023. godine) je u  novoizgrađenom prostoru Centra održana konferencija o udomiteljstvu pod nazivom „Mogućnost za bolju budućnost“ koja se održava u sklopu projekta „Udomiteljstvo na dlanu – podrška udomiteljskim obiteljima!“, financiranog iz proračuna Osječko – baranjske županije. Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

“S obzirom da je u Nacionalnom programu razvoja socijalnih usluga 2021. – 2027. kao jedan od prioriteta naveden proces deinstitucionalizacije i Osječko – baranjska županija daje snažnu podršku udomiteljskim obiteljima, kojih nedostaje na području županije. Naime, u ovom trenutku u udomiteljskim obiteljima imamo smješteno oko 200 djece, što je značajno rasterećenje za institucije koje djeluju na našem području, no potrebe su i dalje velike. Ovaj projekt, u okviru kojega se održava današnja konferencija, je izuzetno kvalitetan i jedinstven u Hrvatskoj, a upravo je želja Osječko – baranjske županije da razvijemo socijalne usluge na čitavom svom području, pa tako i ruralnim sredinama. To je moguće zahvaljujući mobilnim timovima koji će se osigurati ovim projektom te na taj način značajno doprinijeti proširenju socijalnih usluga u našoj županiji.” – kazao je Lukić.

Ana Veočić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu naglasila je kako je ova konferencija od velikog značaja za sve stručnjake s područja pružanja socijalnih usluga s obzirom da je udomiteljstvo jedna od najboljih mjera kojom se može poboljšati proces deinstitucionalizacije.

Predavanja na današnjoj konferenciji održali su Lidija Petrović, savjetnica pravobraniteljice za djecu za stručne poslove, prof.dr.sc. Maja Laklija s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, univ. spec. act. soc. Anita Barišić s Pravnog fakulteta u Osijeku, mag. psych. Sanja Crnjak te mag. act. soc. Ivan Ćaleta iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Pročitajte još